Намериха черните кутии на казахстанския самолет, който по-рано днес катастрофира малко след като излетя от най-големия град Алмати за столицата Нурсултан.

Загинали са най-малко 12 души от общо 95 пътници. Сред жертвите са и деца.

Черните кутии са изпратени за анализ, предаде БТА, като цитира казахстанската „Казинформ”.

Към момента експерти се опитват да установят дали трагедията е причинена от техническа неизправност или от човешка грешка.

Самолетът „Фокер-100” на авиокомпанията „Бек Еър” излита от Алмати в посока Нурсултан.
Контактът с него е изгубен в 7 часа и 22 минути сутринта.

Малко след прекъсването на връзката, машината пада, удря се в бетонна стена на края на пистата на летището и се разбива в сграда, в която не е имало никой.

Няма данни за пострадали българи, съобщиха от Министерството на външните работи.

Според най-новите данни на заместник-министъра на здравеопазването Камалзан Надиров, цитиран от Казинформ, жертвите на катастрофата са 12. Сред тях са капитанът на полета, бивш заместник-министър и разследваща журналистка.

Над 60 са ранените, като от тях 47 остават в болница.

Сред тях има 9 деца. Осем от ранените са в изключително тежко състояние.

По предварителни данни - самолетът докосва пистата с опашката си два пъти. А очевидци разказват, че в района имало гъста мъгла.

В Алмати десетки хора се наредиха на опашка пред местната кръвна банка, за да дарят кръв за пострадалите.

Авиационната комисия съобщи, че спира всички полети на авиокомпанията "Бек Еър", както и на всички самолети от типа на разбилия се до изясняването на случая.

Министър-председателят Бойко Борисов, външният министър Екатерина Захариева и президентът Румен Радев изпратиха съболезнователни телеграми.

Утре в Казахстан е обявен национален ден на траур.