12 души са жертвите при самолетната катастрофа в Казахстан. Сред тях има и деца. Загинали са главно пътниците, намиращи се в носовата част. Осем души са загинали на място, двама в болница, а двама на летището на Алмати.

Поне 60 са ранените. Хоспитализирани са 49 души, от тях 18 са в тежко състояние. По-рано бе съобщено, че жертвите са 15, но по-късно данните бяха коригирани.

Към момента няма данни за пострадали българи, съобщиха от външното ни министерство. Посолството ни в Казахстан е в постоянен контакт с местните власти и е в готовност да окаже съдействие при необходимост.

Самолетът "Фокер-100" на авиокомпанията "Бек Еър" е пътувал от гард Алмати за столицата Нурсултан.

Контактът с него е изгубен в 7:22 часа тази сутрин. Малко след прекъсването на връзката машината пада, удря се в бетонна стена на края на пистата на летището и се разбива в сграда.

Според очевидци по време на инцидента в района е имало гъста мъгла. Причината за катастрофата не е ясна, но властите разглеждат два възможни сценария - пилотска грешка и техническа повреда.

93-ма пътници и петима души екипаж са били на борда на злолопучния полет. Според очевидци при удара машината се е разцепила на две. Оцелял разказва, че самолетът се е тресял още при излитането си.

Според друга пътничка се е чул "ужасяващ звук", точно преди машината да започне да губи височина.

Президентът на Казахстан обяви 28 декември за ден на траур. В Алмати десетки хора се наредиха на опашка пред местната кръвна банка, за да дарят кръв за пострадалите.

Авиационната комисия съобщи, че спира всички полети на авиокомпанията "Бек Еър", както и на всички самолети от типа на разбилия се до изясняването на случая.

Министър-председателят Бойко Борисов и външният министър Екатерина Захариева изпратиха съболезнователни телеграми.