Огненият ад в съседна Гърция взе десетки жертви в района на Атина. Големите горски пожари отнеха живота на най-малко 60 души край гръцката столица. Властите очакват броят им да се увеличи още, защото много хора се водят в неизвестност.

Сред жертвите има няколко деца, които със семействата си са опитвали да напуснат опожарените райони в жилищните предградия.

Снимка: Reuters

Още 26 тела на загинали от пожарите хора бяха намерени близо до град Рафина, източно от Атина. По-рано гръцките радио и телевизия ЕРТ съобщаваха за 24 загинали.

Повечето жертви са попаднали в огнения капан в района на курортното градче Мати, на 40 км североизточно от Атина, в домовете или в колите си, добави говорителят.

Снимка: Reuters

Ранените са над 104, 11 от тях тежко, 16 от пострадалите са деца. Обявено е бедствено положение.

Снимка: EPA

Пожарите избухнаха вчера и се разраснаха много бързо заради силните ветрове и високите температури, достигащи 40 градуса.

Пламъците са унищожили стотици къщи и автомобили.

Снимка: Reuters

"Време е за борба срещу пламъците", заяви по-рано премиерът Алексис Ципрас, който съкрати посещението си в Мостар, в Босна, за да се върне в Атина. ТАСС цитира премиера, че пожарите са извън контрол. Той добави, че 600 пожарникари са били разгърнати вчера по трите огнени фронта.

Два от тях са продължили да се разрастват през нощта около Мати и на около 55 км от западно от столицата, близо до Кинета, покрай магистралата към Коринтския канал.

Спасителните операции по въздуха, с участието на осем самолета и девет хеликоптера, са прекратени през нощта.

Снимка: EPA

Ципрас изрази тревога от едновременното пламване на пожарите, което породи предположения, че може би те са криминални, посочва АФП.

Снимка: Reuters

"С напредването на спасителните работи има опасност да бъдат открити нови жертви, нощта ще бъде дълга", каза служител на пожарната. Девет катера на бреговата охрана, два военни кораба и десетки частни лодки, подпомагани от военни хеликоптери, са мобилизирани на пристанището Рафина, недалеч от Мати, за евакуация на граждани и туристи, избягали от огнената стихия по плажовете и в морето, добави той. Те са прехвърляни в хотели и военни обекти.

Снимка: Reuters

Заради жертвите президентството отмени приема, който трябваше да се състои тази вечер по повод на възстановяването на демокрацията в Гърция през юли 1974 г.

Снимка: Reuters

Според генералния секретар на Гражданската защита Янис Капакис пожарите са раздухвани от ветрове със скорост до 100 км/ч, което прави ситуацията екстремна.

Снимка: Reuters

Температурите в Гърция достигат 40 градуса по Целзий и според метеорологичната служба условията ще останат трудни и днес.

Снимка: Reuters

До момента няма данни за загинали или пострадали български граждани. В посолството ни в Атина е сформиран кризисен щаб в помощ на наши сънародници, ако се окажат в беда.

Снимка: Reuters

Свързахме се с наши сънародници. Съби Кисьов разказа, че е трябвало да влязат в морето, за да се спасят от огъня.

Българинът Кристян Устов обясни, че в града, в който се намират, всички българи са се събрали на пристанището и са били обградени от пламъци, пътищата са били, а в паниката е било блъснато момиченце.