Над 500 къщи и 200 автомобила са унищожени вчера в резултат на силните горски пожари в източната част на столичната област Атика, съобщи тази сутрин кметът на пристанищния град Рафина, намиращ се източно от Атина, Евангелос Бурнус по държавните радио и телевизия ЕРТ. "Щетите са направо катастрофални", подчерта кметът.

Той добави, че продължава операцията за спасяване на хора, постоянно пристигащи с плавателни съдове на гръцката брегова охрана в пристанището на Рафина, откъдето ги извозват в други райони.

Снимка: Reuters

Броят на жертвите на горските пожари край Атина достигна 50 души. По-рано гръцките радио и телевизия ЕРТ съобщаваха за 24 загинали.

Още 26 овъглени тела бяха намерени тази сутрин близо до Рафина, в двора на къща в градчето Мати, съобщи представител на Червения кръст, цитиран от АФП. Изразяват се опасения, че броят на жертвите може да нарасне, тъй като са регистрирани много обаждания от хора, които търсят свои близки, за които досега нищо не е известно.

Снимка: Reuters

Телата на загиналите по-рано 24 души бяха намерени в района между Рафина и Неа Макри. В района на Мати и Кокино Лиманаки хора са загинали в изгорелите си къщи или са се оказали в огнен капан в опит да се спасят от пожара с автомобилите си, други са се удавили в морето в опит да се скрият във водата от огнената стихия.

Пожарната служба съобщи, че продължават да бушуват пожари в три района на Атика – до градчето Каламос, в Кинета и при Нео Вуцас.

Вчера възникнаха големи горски пожари и в други райони на Гърция – три огнища в Коринт на полуостров Пелопонес и близо до град Ханя на остров Крит, но там те не представлят опасност за населението.

Снимка: Reuters

От сутринта отново се задействаха противопожарните самолети, които помагат на подсилените екипи на пожарникарите на земята.

В гасенето на пожарите участват над 300 пожарникари, стотина пожарни коли, самолети канадер, хеликоптери. На помощ на хората, останали в капан по плажовете, дойдоха туристически и рибарски корабчета, които ги прехвърлят на безопасно място.

Гърция поиска помощ от ЕС, а Испания и Кипър сами предложиха помощ.

Пожарът в източна Атика е най-силният в Гърция след онзи, който обхвана Пелопонес през 2007 г., предаде Ройтерс.

Заради пожарите гръцкият премиер Алексис Ципрас прекрати посещението си в Босна и Херцеговина и се върна в страната.

Снимка: Reuters

Остава затворен за движение пътният участък Атина – Коринт от 39 до 57 км. Образували са се километрични опашки от автомобили. Прекъснат е и железопътният превоз.

Метеоролозите прогнозираха високи температури до 40 градуса и властите предупредиха, че опасността от горски пожари е голяма.