Пламъците в Рафина, близо до Атина, са принудили хората да се спасяват с лодки в морето. Това разказа пред bTV българинът Съби Кисьов, който живее повече от 30 г. в Гърция.

По думите му пламъците са тръгнали към 17 ч. вчера. Хората са се заклещили с колите си на пътя и са попаднали в капан. Единственият им вариант за спасение е бил да влязат в морето, което е било на 50 метра от тях. Били са около 500 човека. Влезли са във водата към 18 ч., а към 1 ч. са отишли при тях лодки от полицията, за да ги върнат обратно на пристанището.

Снимка: Reuters

Пътят е блокиран от изгорели коли, чийто брой е над 300. Нямаше шанс властите да се намесят, загиналите може да са много повече, смята потърпевшият.

Снимка: Reuters

По думите му засега в Рафина положението е овладяно.

Снимка: Reuters

Към момента няма обаждания в посолството ни от бедстващи българи, съобщи зам.-министърът на външните работи Георг Георгиев.

Посолството на България в Атина съобщава, че към този момент няма информация за пострадали български граждани при пожарите в Гърция.

Постепенно се възстановява движението в двете посоки на пътя Коринт-Атина. Ситуацията с бушуващите пожари в Гърция обаче остава тежка.

В тази връзка министерството на външните работи препоръчва на българските граждани, които се намират на територията на Гърция да следват стриктно указанията на службите за пожарна безопасност и бреговата охрана.

В случай на необходимост, нашите сънародници могат да се обръщат за съдействие към кризисния щаб на телефон: +30 6937 096 220.

Той изказа съболезнования на близките на загиналите.

Снимка: Reuters

Георгиев беше категоричен, че МВнР има готовност да помогне на всеки. Кризисният щаб работи 24 часа.

България ще бъде на разположение на Гърция, ако има нужда от помощ, каза още той.

Снимка: Reuters