Най-малко 20 души бяха убити и почти 300 ранени при мощна експлозия в депо за съхранение на гориво в района на Нагорни Карабах.

На този фон хиляди етнически арменци напускат отцепилата се територия, след като азербайджанската армия си върна пълния контрол над нея в светкавична офанзива миналата седмица.

Местните арменски власти съобщиха, че 290 души са били приети в болници, десетки от тях „все още в критично състояние“ след взрива в съоръжението близо до регионалната столица Степанакерт в понеделник вечерта.

Причината за взрива остава неизвестна.

Десетки хора се били наредили на опашка пред съоръжението, където избухна експлозията, защото им било обещано гориво. То е в недостиг по време на 10-месечната блокада от Азербайджан, който също доведе до недостиг на храна и вода, според сепаратистките власти в Нагорни Карабах.

Азербайджанската армия разгроми арменските сили в 24-часов блиц миналата седмица, принуждавайки сепаратистките власти да се съгласят да свалят оръжия и да започнат преговори за „реинтеграция“ на Нагорни Карабах в Азербайджан след три десетилетия сепаратистко управление.

Докато Азербайджан обеща да зачита правата на етническите арменци в региона и да възстанови доставките след 10-месечна блокада, много местни жители се страхуваха от репресии и решиха да заминат за Армения.

Арменското правителство съобщи, че повече от 13 550 жители на Нагорни Карабах са избягали в Армения към вторник сутринта. Москва каза, че руските миротворци в Нагорни Карабах подпомагат евакуацията. Около 700 души останаха в лагера на миротворците в понеделник вечерта.

Експлозията избухна часове след втория кръг от преговорите между азербайджански официални лица и представители на сепаратистите в град Ходжали, северно от столицата на Нагорни Карабах. Първият кръг се проведе миналата седмица.