Измина седмица от смъртоносното земетресение в Турция и Сирия, което взе хиляди жертви, разби човешки съдби и разруши домове и градове. На фона на отчаянието и разрухата се появиха и разкази за спасението. Следва история за чудото и битката за живота, въпреки прекараните над 90 часа под руините

Некла Камуз ражда втория си син на 27 януари 2023 г. Тя го кръщава Ягиз, което означава „смел“. Само 10 дни по-късно в 04:17 ч. местно време, Некла е будна и кърми сина си в дома им в турската провинция Хатай, когато трусът от 7,8 по Рихтер удря страната, разказва Би Би Си. 

Снимка: Twitter/Ekrem İmamoğlu

„Когато започна земетресението, исках да отида при съпруга ми, който беше в другата стая. Той искаше да направи същото, но докато се опитваше да дойде при мен заедно с другия ни син, гардеробът падна върху тях и беше невъзможно да се движат“, разказва Некла Камуз.

Когато земетресението спира, Некла разбира, че е паднала един етаж по-надолу. Тя се озовава в легнало положение с бебето на гърдите си, което все още държала в ръцете си. Крещи имената на съпруга и сина си, но няма отговор.

33-годишната майка и 10-дневното ѝ бебе остават в това положение в продължение на почти четири дни.

Под развалините

Лежейки по пижама под развалините, Некла не вижда нищо друго освен тъмнина. Чрез другите си сетива тя се ориентира в ситуацията. За щастие, жената веднага разбира, че Ягиз все още диша.

Снимка: Ройтерс

Освен гардероба, меката кожа на новородения си син и дрехите, които носят, тя не усеща нищо друго освен бетон и отломки. В началото се затруднява да диша заради праха, но скоро се успокоява. Казва, че в отломкщите било топло.

В тъмнината Некла губи представа за времето. Въпреки това тя знае, че трябва да се грижи за Ягиз, и успява да го кърми под развалините. В отчаянието си дори се опитва да изпие собствената си кърма, но без успех.

Снимка: Ройтерс

Непрекъснато мислела за бебето на гърдите си, за съпруга и сина си, изгубени някъде под отломките. Въпреки че не вярва, че ще се измъкне, присъствието на Ягиз ѝ дало сили да запази надежда. През повечето време той спял, а когато се събуждал и плачел, тя го хранела мълчаливо, докато се успокои.

Спасението

След повече от 90 часа под земята Некла чула кучешки лай, който бил последван от гласове.

„Добре ли си? Чукни веднъж, за да кажеш „да“, казал един от гласовете в развалините.

Некла и бебето ѝ били намерени. Когато спасителният екип попитал на колко години е Ягиз, Некла не можела да бъде сигурна. Знаела само, че е бил на 10 дни, когато е станал трусът.

Снимка: Ройтерс

След като предала Ягиз на спасителите, Некла била изнесена на носилка пред очите на голяма тълпа. Докато я пренасяли към линейката, тя търсела потвърждение, че и другият ѝ син е спасен.

След отломките

Когато пристигнала в болницата, Некла разбрала, че съпругът ѝ Ирфан и и тригодишният ѝ син Йигит Керим също са били спасени от развалините. Те обаче са преместени в болница в провинция Адана, тъй като са получили сериозни наранявания на краката и стъпалата.

Забележително е, че Некла и Ягиз не са получили сериозни физически наранявания. Те останали в болницата 24 часа за наблюдение, след което били изписани. След това те били заведени в импровизирана палатка. В нея има общо 13 души - всички загубили домовете си.

Снимка: Ройтерс

33-годишната жена казва, че дължи спасяването на живота си на своето дете.

„Мисля, че ако бебето ми не беше достатъчно силно, за да се справи с това, аз също нямаше да бъда“, обясни тя.

Снимка: EPA

Единствената ѝ мечта за сина ѝ е той никога повече да не преживее подобно нещо.