Великобритания е в нов COVID пик.

Регистрираните случаи за денонощие са над 50 хиляди, което се случва за първи път от юли насам. В същото време с по две дози ваксина са близо 80 на сто от хората над 12 години в страната.

В момента във Великобритания тече кампания за ваксиниране на деца между 12 и 15 годишна възраст. Тя се извършва от мобилни екипи в училищата с разрешение на родителите.

Според специалисти именно в училищата вирусът се разпространява некотролируемо. Ръстът на заболяванията се обяснява с неспазването на основните мерки за дистанция и хигиена, а тъй като Великобритания започна първа в света да ваксинира своето население, втората доза на много британци е поставена преди повече от шест месеца.

Въпреки рекордния брой нови случаи, броят на хоспитализациите остава сравнително нисък. Налице е натиск върху всички, които не са се ваксинирали, да си поставят ваксина и има призив хората над 50 години и клинично уязвимите да се възползват от предложението за трета бустерна ваксина, както и да си поставят противогрипни инжекции.

„Броят на инфектираните е висок, но ние сме в рамките на прогнозите на експертите. Така че се придържаме към плана си“, заяви Борис Джонсън, министър-председател на Великобритания

Три месеца след като премиерът обяви "Деня на свободата" и всички ограничения, въведени заради пандемията, бяха отменени, учени и експерти от Националната здравна служба настояват задължението за носене на маски и спазване на дистанция да бъде възстановено. Мерките са известни като като „План Б“.

Здравният министър предупреди, че новите случаи може да достигнат и до 100 000 души на ден.

Хоспитализациите след заразяване с COVID на Острова остават по-малко в сравнение с миналата година.

Между октомври и януари 2020 г. 185 хиляди са имали нужда от болнична помощ. Между юли и октомври тази година случаите са над три милиона, но в болница са били приети едва 79 хиляди души.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!