Великобритания беше сред най-засегнатите от пандемията държави, която успя да въведе успешна програма за ваксинация. Там са паднали почти всички забрани, но ситуацията отново започва да се влошава.

Британското правителство следи отблизо ситуацията с увеличаващите се случаи на заразявания с COVID-19.

За последното денонощие са регистрирани над 43 700 нови случая на заразяване и 223 починали - най-много от март насам.

Премиерът Борис Джонсън заяви, че страната е изправена пред трудна зима.

Според "зимния план" на правителството, ако мерките, които са в сила в момента, не са достатъчни да предотвратят прекомерния натиск върху националното здравеопазване, тогава стъпки като носенето на маски на определени места и въвеждане на ваксинационни паспорти могат да бъдат обсъдени като част от така наречения "план Б".

От "Даунинг стрийт" посочиха, че не са доволни от данните за увеличаващите се случаи, но благодарение на успешния ход на програмата за масово ваксиниране както при пациентите, постъпващи в болници, така и при смъртните случаи, нивата са доста по-ниски от предишните пикове на пандемията.

В момента напълно ваксинирани са близо 68% от населението на страната.

Въпреки че от 24 септември в училищата с мобилни екипи се ваксинират деца между 12 и 15-годишна възраст, професор Кристина Пейгъл, представител на един от водещите лондонски университет, заяви, че се наблюдава неконтролируема епидемия именно сред децата в класните стаи. Ето защо тя призова за въвеждането на прословутия „План Б" на правителството.

Подобен призив отправиха и от Конфедерацията на националното здравеoпазване, изтъквайки, че става все по-тревожно положението с чакащите за лечение и операции от други заболявания, които не могат да  получат здравна грижа навреме заради заболелите с коронавирус. Статистиката казва, че това са около 5 милиона души.

На фона на тези данни министърът на здравеопазването твърди, че проблеми в системата няма, но ще се появят, ако случаите на заразявания дневно достигнат до 100 000 и призова за продължаване темпа на ваксинация, за да се избегнат усложнение на ситуацията, което би довело до работа от вкъщи и ваксинационни паспорти, за да се избегне пандемична криза през зимата.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!