Над 50 души бяха ранени, а над 1700 задържани във Франция след безредиците в поредната вечер на протест на „жълтите жилетки”.

Вчера силите на реда смениха стратегията си и вместо да стоят на дистанция от най-радикалните елементи, отиваха на пряк контакт с тях.

И вчера имаше тежки сблъсъци между полицията и „жълтите жилетки”.

Резултатът - десетки опожарени и изпочупени автомобили и витрини.

„Искаме да продължим протестите, но не и да има изблици на насилие. Призоваваме за промяна, това е целта на всички хора, събрали се тук. Вече нямаме доверие на правителството”, се чуха гласове сред протестиращите.

Премиерът Едуар Филип призова за национално единство: „Трябва да възстановим единството по пътя на диалога и съвместната работа. Президентът ще предложи мерки, целта на които е да започне реален диалог и които ще ни позволят да се справим с предизвикателствата, пред които сме изправени”, заяви Филип.

„Стопирахме ескалиращото насилие, но нека бъде ясно – безредиците, предизвикани от някои от участниците в протестите, са недопустими”, каза от своя страна френският вътрешен министър Кристоф Кастанер. 

В демонстрациите във Франция взеха участие над 120 000 души. Само в Париж, където напрежението беше най-високо, протестиращите бяха около 10 000. Това обаче не попречи на една млада двойка да сключи брак на фона на масовите безредици.

„Не знаехме, че ще попаднем на протест на „Жълтите жилетки”. Избрахме датата преди половин година. Да, разочаровани сме, но нали знаете какво казват хората – любовта побеждава всичко”, разказа булката.

Заради масовите демонстрации бяха мобилизирани близо 90 000 служители на реда. Предстои съдебната система във Франция да предостави доказателства, за да им бъдат повдигнати обвинения.