Отново насилие и безредици в Париж. Днес е четвъртата поредна събота на протест на „жълтите жилетки”. Над хиляда души са задържани до този момент. Въпреки безпрецедентните мерки за сигурност обаче вандалските прояви продължават. 

Бронирани коли се движат по улиците на френската столица, а през деня към силите на реда се включи и подкрепление от конна кавалерия.

Стратегията на полицията изглежда се е променила – полицаите вече не стоят настрана от огнищата на напрежението, а търсят пряк контакт с радикалните елементи.

„Заради размириците от последните седмици, ние бяхме принудени да променим тактиката си. Изправени сме срещу хора, които се държат така, сякаш участват във военни действия. Затова днес извършваме повече арести и проверки”, заяви министърът на вътрешните работи на Франция Кристов Кастанер. 

Днес цивилно облечени полицаи за секунди се впускаха сред протестиращите и извеждаха жълти жилетки, които им се струват подозрителни.

По обед напрежението започна да се покачва.

Матилд и майка ѝ идват от централна Франция, изминали са над 500 км. Докато разговарят с екипа на bTV, откриват какво ги чака тук през деня – на метри от тях се чува силен взрив.

На въпрос защо са дошли в Париж, след като властите предупредиха това да не се прави, Матилд отговори: „Това още повече ни мотивира. Наше конституционно право е да протестираме. Ние изобщо не искахме да идваме на Шанз-Елизе. Искахме да си стоим в нашия район, там е мирно. Но ни принудиха да дойдем. Не ни оставиха избор”.

В ранния следобед се потвърдиха очакванията – радикални елементи отново се включиха сред „жълтите жилетки” и скандираха призиви за оставка на френския президент Еманюел Макрон.

Самият Макрон възнамерява да направи изявление в началото на следващата седмица, но е много важно как ще приключи днешният ден, защото той може да промени плановете на управляващите.