Седемчленна делегация на "жълтите жилетки" се срещна с премиера на Франция Едуар Филип снощи и заяви, че очаква отговор от президента Еманюел Макрон на своите предложения, предаде Асошиейтед прес.

"Премиерът съзнава сериозността на ситуацията. Той ни изслуша и обеща да предаде нашите искания на президента на Републиката. Надявам се, че той ще говори на народа на Франция като баща, с обич и уважение, и че ще вземе силни решения", заяви на излизане Кристоф Шалансон, говорител на движението. 

По думите на Шалансон пред репортерите делегацията на протестиращите е поискала мерки за подобряване на заплащането на работещите и на покупателната способност на французите. 

"Премиерът ни чу, сега чакаме президента да говори", каза Жаклин Моро, друга участничка в срещата. Тя бе представена от правителството като опит за постигане на диалог преди очакваните днес масови демонстрации и опасенията от насилие, отбелязва АП. 

Макрон, който запази мълчание пред цялата седмица, даде да се разбере, че няма да говори за кризата преди началото на следващата седмица, припомня Франс прес.

Изненадващо снощи президентът посети парижко предградие, за да се срещне с мобилизирани жандармеристи, които ще пазят реда на "Шанз-елизе" днес. 

Визитата в казарма в Ножан-сюр-Марн източно от Париж не беше обявена предварително. Нямаше представители на пресата. Според Елисейския дворец Макрон е разговарял около час с около 60 офицери, които са участвали в потушаването на безредиците миналия уикенд. Той насърчил офицерите и им благодарил за работата.

(БТА)

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!