Над 10 украински деца са били спасени от служителите в сиропиталище в Херсонска област да не бъдат депортирани в Русия, съобщава Washington Post. 

Центърът за социална и психологическа рехабилитация на деца се намира в село Степановка, близо до Херсон. В него са били настанени деца, чиито родители са ги изоставили или не са имали възможност да се грижат за тях. 

61-годишният директор на центъра Владимир Сагайдак разказва, че преди няколко месеца руските военни са довели 15 деца от сиропиталище в Новопетривка, Николаевска област.

В Степановка руснаците са се появили с бронирани коли преди няколко месеца. 

44-годишната Галина Кулаковска, която е била учителка в сиропиталището, е чувала истории за отвличане на десетки деца, дори и новородени бебета.

Тя е била потресена от това и е била решена да не допусне да се случи същото и с децата, за които се грижела в сиропиталището в Степановка. 

Кулаковска и Сагайдак решават да издирят родителите на децата и така над 10 деца са спасени, а в центъра остават само - Катя, Влад и Миша. 

Известно време те живеят при медицинската сестра, която работи в интерната. Когато руските войски обаче започват да се подготвят за отстъпление, става ясно, че руснаците ще вземат и децата със себе си. Персоналът се опасява, че руснаците ще претърсят съседните къщи и ще намерят децата, затова учителката Галина Кулаковска решава да ги отведе в дома си в Херсон.

Кулаковска разказва, че апартаментът ѝ се намира срещу къщата, в която живеели руските военни, затова казала на съседите си, че племенниците ѝ са дошли на гости. 

Децата били предупредени да не се отдалечават от нея, да не споменават сиропиталището и да не разговарят с непознати.

През нощта на 11 ноември руските войски се оттеглят от десния бряг на река Днепър.