Първата реч на новия монарх на Великобритания крал Чарлз III идва само няколко часа след смъртта на майка му кралица Елизабет II. Той се обърна към поданиците на Короната и света.

"Говоря ви с чувство на огромна мъка. През целия си живот Нейно височество кралицата, моята обичана майка, беше вдъхновение за мен и моето семейство. Ние ѝ дължим всичко - за нейната любов, привързаност, напътствия, разбиране и пример. Кралица Елизабет II живя добър живот", заяви крал Чарлз III.

"Наред с личната скръб, която изпитва цялото ми семейство, ние споделяме с много от вас в Обединеното кралство, във всички страни, където кралицата е била държавен глава, в Британската общност и по целия свят, дълбоко чувство на благодарност за повече от 70-те години, през които майка ми като кралица служи на хората от толкова много страни", добави кралят.

"През 1947 г., на 21-ия си рожден ден, тя обеща от Кейптаун към Общността на нациите да посвети живота си, независимо дали е кратък или дълъг, в служба на своите народи. Това беше нещо повече от обещание: това беше дълбок личен ангажимент, който определяше целия ѝ живот", заяви още Чарлз III.

"Обичаната ми майка направи много жертви в името на дълга"

Крал Чарлз III добави, че кралица Елизабет II е направила жертви в името на дълга.

"Нейната отдаденост и посветеност никога не се колебаеха във времена на промени и напредък, във времена на радост и празнуване, както и във времена на тъга и загуба. В нейния живот на служба видяхме онази трайна любов към традициите, заедно с безстрашното приемане на прогреса, които ни правят велики като нации. Обичта, възхищението и уважението, които тя вдъхна, станаха отличителна черта на нейното управление", допълни кралят.

Управлението на Кралица Елизабет II

"Когато кралицата се възкачи на престола, Великобритания и светът все още се справяха с лишенията и последиците от Втората световна война, все още живееха според условностите на предишните времена. През последните 70 години видяхме как обществото ни се превърна в едно от много култури и много вероизповедания”, каза кралят.

Той добави следното: “държавните институции на свой ред се промениха. Но през всички промени и предизвикателства нашата нация, както и кралското семейство, с чиито таланти, традиции и постижения се гордея по неизразим начин, процъфтяваха и се развиват.“

Чарлз III заяви, че ценностите на Великобритания са останали непроменени и това трябва да продължи и в бъдеще.

„Ролята и задълженията на Монархията също остават. Както самата кралица постъпи с такава непоколебима преданост, така и аз тържествено се заклевам през цялото оставащо време, което Бог ми даде, да отстоявам конституционните принципи, които са в основата на нашата нация“, добави монархът.

"Разчитам на любящата помощ на Камила, моята кралица-консорт“

"Това е време на промяна и за моето семейство. Разчитам на любящата помощ на моята скъпа съпруга Камила. Като признание за нейната вярна обществена служба след брака ни преди 17 години, тя става моя кралица-консорт. Знам, че тя ще се справи с изискванията на новата си роля с непоколебимата си преданост към дълга, на която толкова много разчитах", заяви кралят.

Уилям ще бъде новият принц на Уелс“

Крал Чарлз III съобщи, че синът му Уилям ще стане принц на Уелс.

"Като мой наследник, Уилям поема шотландските титли, които означаваха толкова много за мен. Той ме наследява като херцог на Корнуол и поема отговорностите за херцогство Корнуол, които аз имах в продължение на повече от пет десетилетия. С Катрин до себе си, нашите нови принц и принцеса на Уелс ще продължат да вдъхновяват“, добави той.

"Изразявам любовта си към принц Хари и Меган“

В речта си крал Чарлз III коментира най-малкия си син - херцога на Съсекс  и неговата съпруга.

"Изразявам любовта си към принц Хари и Меган, докато те продължават да изграждат живота си в чужбина", заяви той.

"Благодаря за подкрепата"

"След малко повече от седмица ще се съберем като нация, като Британска общност и дори като световна общност, за да погребем моята любима майка. В скръбта си нека помним и черпим сила от светлината на нейния пример. От името на цялото ми семейство мога само да изкажа най-искрени и сърдечни благодарности за вашите съболезнования и подкрепа. Те означават за мен повече, отколкото бих могъл да изразя" - с тези думи новият крал на Великобритания приключи първата си реч на поста.

Коронацията на краля ще се състои в рамките на следващата година, а в дните до погребението на Кралица Елизабет II ще има множество традиционни церемонии.