Принц Чарлз е новият монарх на Великобритания. Най-големият син на кралица Елизабет II принц Чарлз ще заеме поста ѝ на крал на Обединеното кралство, пише Би Би Си. От Кларънс хаус потвърдиха, че той ще приеме името крал Чарлз III.

Предстоят обаче още официални церемонии преди това да се случи.

Как ще се казва той?

Той не е единственият, на когото предстои смяна на титлата. Въпреки че е престолонаследник, принц Уилям няма автоматично да стане принц на Уелс. Той обаче веднага наследява другата титла на баща си - херцог на Корнуол. Съпругата му Катрин ще бъде известна като херцогиня на Корнуол.

Нова титла ще има и за съпругата на Чарлз, тя ще бъде кралица-консорт. Това е терминът, използван за съпругата на монарха.

Официални церемонии

През първите 24 часа след смъртта на майка си Чарлз ще бъде официално провъзгласен за крал. Това става в двореца Сейнт Джеймс в Лондон пред церемониален орган, известен като Съвет по присъединяването.

Той е съставен от членове на Тайния съвет - група от висши депутати, както и някои висши държавни служители, върховните комисари на Британската общност и лорд-кмета на Лондон.

Теоретично над 700 души имат право да присъстват, но предвид краткото предизвестие действителният им брой вероятно ще бъде много по-малък. На последния Съвет за присъединяване през 1952 г. са присъствали около 200 души. Кралят традиционно не присъства.

По време на заседанието лорд-председателят на Тайния съвет ще обяви смъртта на кралица Елизабет II и ще прочете прокламация на глас.

Формулировката на прокламацията може да се променя, но традиционно тя представлява поредица от молитви и обещания, в които се изразява признателност към предишния монарх и се обещава подкрепа за новия.

След това прокламацията се подписва от редица високопоставени лица, включително министър-председателя, архиепископа на Кентърбъри и лорд-канцлера.

Както при всички тези церемонии, ще бъде обърнато внимание на това, което може да бъде променено, добавено или осъвременено в знак на новата ера.

Първата декларация на краля

Съветът за присъединяване се събира отново - обикновено ден по-късно и този път кралят ще присъства заедно с Тайния съвет, пише Би Би Си.

В началото на управлението на британския монарх няма "полагане на клетва" в стила на някои други държавни глави, като например президента на САЩ. Новият крал обаче ще направи декларация и в съответствие с традиция от началото на XVIII век ще се закълне в запазването на Шотландската църква.

След фанфари ще бъде направена публична прокламация, с която Чарлз ще бъде обявен за новия крал. Тя ще бъде произнесена от балкона над двореца Friary Court в двореца Сейнт Джеймс от длъжностно лице, известно като крал на оръжията.

Той ще се обади: "Боже, пази краля", а за първи път от 1952 г. насам, когато се изпълнява националният химн, думите ще бъдат "Боже, пази краля".

В Хайд Парк, в лондонския Тауър и от военните кораби ще бъдат изстреляни оръжейни салюти, а в Единбург, Кардиф и Белфаст ще бъде прочетена прокламацията, с която Чарлз е обявен за крал.

Коронацията

Символичният връх на встъпването в длъжност ще бъде коронацията, когато Чарлз ще бъде официално коронясан. Поради необходимата подготовка коронацията няма да се състои скоро след встъпването на Чарлз - кралица Елизабет II наследява трона през февруари 1952 г., но е коронясана едва през юни 1953 г.

През последните 900 години коронацията се провежда в Уестминстърското абатство - Уилям Завоевателя е първият монарх, коронясан там, а Чарлз ще бъде 40-ият.

Това е англиканска религиозна служба, която се извършва от архиепископа на Кентърбъри. В кулминацията на церемонията той ще постави короната на Свети Едуард на главата на Чарлз - солидна златна корона от 1661 г. 

За разлика от кралските сватби, коронацията е държавно събитие - правителството плаща за нея и в крайна сметка определя списъка с гостите. Ще има музика, четене и ритуал по помазване на новия монарх с масла от портокал, рози, канела, мускус и амбра.

Новият крал ще положи коронационна клетва пред очите на целия свят. По време на тази сложна церемония той ще получи кълбото и скиптъра като символи на новата си роля, а архиепископът на Кентърбъри ще постави на главата му солидната златна корона.

Ръководител на Британската общност

Чарлз застава начело на Британската общност - асоциация на 56 независими държави и 2,4 милиарда души. В 14 от тези държави, както и в Обединеното кралство, кралят е държавен глава.

Тези държави, известни като кралства на Британската общност, са: Австралия, Антигуа и Барбуда, Бахамите, Белиз, Гренада, Канада, Ямайка, Папуа-Нова Гвинея, Сейнт Кристофър и Невис, Сейнт Лусия, Сейнт Винсент и Гренадини, Нова Зеландия, Соломонови острови, Тувалу.