За първи път външните министри на Европейския съюз са в Киев заедно. Те се събраха на изненадваща среща, като това се случва за първи път извън общността. Целта е да покажат единство и непоколебимост в подкрепата за Украйна.

Първият дипломат Жозеп Борел предложи нови 5 милиарда европейска помощ за догодина.

„Бъдещето на Украйна е в Европейския съюз, който скоро ще се простира от Лисабон до Луганск“, заяви външният министър на Германия Аналена Бербок.

„Ще продължим да подкрепяме Украйна както чрез дипломация, така и чрез военна и хуманитарна помощ“, каза външният министър на България Мария Габриел.

Германия предлага план за зимата за защита на украинската енергийна инфраструктура от постоянните руски удари. В него се включват противовъздушна отбрана и генератори. А Киев поиска ускоряване на процедурата, чрез която замразените руски активи да бъдат предадени на Украйна.

„Нашата победа зависи пряко от сътрудничеството ни с вас“, заяви Володимир Зеленски.

„Изпращаме послание и към Русия - да не разчитат на умората ни, ще продължим още дълго“, каза външният министър на Франция Катрин Колона.

Срещата се провежда след две разочарования за Украйна през уикенда. Поредният военен пакет изпадна от сделката за бюджета в американския Конгрес. А в Словакия, една от твърдите поддръжнички на Киев, изборите спечели проруският кандидат Роберт Фицо, който се закани да спре военната помощ за страната.