Самоубийствен атентат в Пакистан и още един взрив убиха най-малко 57 души и раниха повече от 60. Атаките са станали по време на религиозни събития по случай рождения ден на пророка Мохамед, съобщи Ройтерс.

При първия взрив в югозападната провинция Белуджистан са загинали 52 души, съобщава здравният служител на района Абдул Рашид. „Атентаторът се е взривил близо до полицейски автомобил в близост до джамията Мадина, където хората са се събирали за шествие“, допълва висшият полицейски служител Мунир Ахмед.

При втория взрив в съседната северозападна провинция Хайбер-Пахтунхва са убити петима души. По данни на телевизионния оператор Geo News, взривът е срутил покрива на джамията и е затиснал около 30-40 души под развалините.

И двете провинции граничат с Афганистан и през последните години пострадаха от нападения на ислямистки бойци, които целят да свалят правителството на Пакистан и да въведат свой собствен модел на строг ислямски закон.

Взривът в Белуджистан е рядко срещано нападение срещу цивилни, тъй като през последните години ислямистките бойци се насочват предимно към силите за сигурност. Телевизионни кадри показаха как стотици хора помагат на пострадалите да бъдат качени в линейки след взрива. Много от тях са тежко ранени.

Организацията „Техрик-е-Талибан Пакистан“ (ТТП), обединяваща твърдолинейни сунитски ислямистки групировки отрече да носи отговорност за взривовете.