Навършват се 22 години от атентатите в САЩ на 11 септември 2001 година. Америка и светът почитат паметта на 2974 души от 90 държави, които загинаха в Ню Йорк, Вашингтон и в щата Пенсилвания.

С възпоменателни церемонии Съединените щати отбелязват годишнината. Както всяка година, на церемонията в Ню Йорк роднини и близки ще прочетат имената на загиналите при атаките. Ще има и няколко минути мълчание в памет на жертвите. Очаква се в Ню Йорк да присъства вицепрезидентът Камала Харис.

В щата Пенсилвания също ще почетат паметта на хората от другия самолет, които влязоха в схватка с похитителите и им попречиха да ударят набелязаната цел.

На 11 септември 2001 г. терористи от „Ал-Кайда“ отвличат четири пътнически самолета, които се разбиват в двете кули близнаци на Световния търговски център в Ню Йорк и в Пентагона, където е седалището на Министерството на отбраната във Вашингтон. Четвъртият самолет се разбива в Съмърсет, Пенсилвания.

Терористичните атаки са едно от най-мащабните и трагични събития, които промениха не само Съединените щати, но и целия свят. Трагедията доведе до войната в Афганистан и до засилени правомощия на американските власти за следене и контрол.