На сваления премиер на Тайланд Инглук Шинаватра ще бъдат повдигнати обвинения в корупция - престъпление, наказуемо с 10 години затвор, съобщи днес главният прокурор на страната, цитиран от "Франс прес".

Прокуратурата проучи свидетелствата и доказателствата, предадени от комисията за борба с корупцията. Имаме съгласие по факта, че събраните свидетелства позволяват на Инглук да бъдат предявени обвинения, каза прокурорът пред журналисти.

Обвиненията ще бъдат повдигнати заради предполагаеми провинения на бившия премиер заради програмата за субсидиране на производителите на ориз. По тази програма тайландското правителство по времето на Инглук Шинаватра изкупуваше ориз по цени, понякога, достигащи 50% над пазарната цена.

Четиридесет и седем годишната Инглук може да бъде обвинена в началото на март и дотогава ще ѝ бъде забранено да напуска страната.

В края на май тайландското военно правителство задържа бившия премиер и нейни роднини, след като я повика на "разговор". Ден по-рано въоръжените сили завзеха властта от цивилното временно правителство.

Назначеният от хунтата тайландски парламент реши да отстрани от политиката за пет години Инглук Шинаватра. Националното събрание, съставено от членове, назначени от извършителите на преврата в Тайланд през май 2014 г., наложи забрана на Инглук да участва в политическия живот на страната за 5 години със 190 гласа "за", 18 гласа "против" и 8 гласа "въздържал се".

Няколко часа преди парламентът да вземе това решение, тайландската прокуратура обяви предстоящото повдигане на обвинения срещу Шинаватра заради корупция, допълва агенцията. Ако вината ѝ бъде призната, тя може да отиде за 10 години в затвора.

Инглук Шинаватра последва пътя на брат си Таксин Шинаватра, бивш телекомуникационен магнат, който беше премиер и който беше свален с преврат и сега живее в изгнание. Инглук стана премиер през 2011 г. след победата на партията ѝ на парламентарните избори. Тя се опита да обедини дълбоко разделената си страна, но противниците на Инглук я възприеха като като новобранец в политиката и като марионетка на брат си, отявлен враг на елитите.