Министерството на външните работи на България разпространи актуална информация относно въведени ограничения за придвижването в някои страни във връзка с разпространението на COVID-19.

Германия

Федерална република Германия затваря границите си с Франция, Люксембург, Австрия, Швейцария и Дания, считано от днес.

Според съобщенията, германските граждани ще могат да се завръщат във ФРГ, докато всички останали граждани на чужди държави няма да бъдат допускани.

Министър-председателят на Шлезвиг Холщайн Даниел Гюнтер е заявил, че от 06:00 ч. на 16.03.2020 г. се затваря и границата с Дания, но това няма да се отнася за участниците в местния локален трафик и товарния транспорт.

За туристи се затварят и островите в Северно и Балтийско море - Силт, Амрун, Фьор, Фемарн, както и полуостров Нордщранд.  

Сърбия 

Сръбското правителство затегна мерките за влизане на територията на Сърбия на всички ГКПП. Ограничи масовите събирания в затворени помещения до 50 души (до момента не се разрешаваха такива с над 100 души). Призовава се населението над 65-годишна възраст да си остане по домовете, тъй като това е най-уязвимата група от обществото.

Поставя се забрана за увеличаване на цените на санитарните материали и лекарствата, основните хранителни продукти, защитното оборудване и дезинфекционните средства. 

В свое извънредно изказване сръбският президент Александър Вучич заяви, че обявява извънредно положение на територията на цяла Република Сърбия от 15.03.2020 г.

Забранява се влизането в  страната на всички други освен  на сръбските граждани, както и поканените китайци.

Всички останали граждани (включително сръбските), дори да нямат симптоми, ще бъдат подложени на 14-дневна карантина или самоизолация – в противен случай – веднага до 3 години затвор. От огнищата на коронавирус, като Италия и Испания, самоузолацията трябва да е 28 дни.

На ГКПП "Връшка чука" сръбските гранични власти спират да пропускат на влизане в Република Сърбия чужди граждани, пътуващи с леки автомобили, микробуси и автобуси. Товарните автомобили временно се пренасочват към ГКПП "Калотина".

От тази сутрин на ГКПП "Градина", съпределен на българския пункт "Калотина", са въведени същите ограничения. Пропускат се само товарни автомобили, сръбски граждани, акредитирани в Сърбия, дипломати и граждани с постоянно пребиваване в Сърбия.

На излизане от Република Сърбия на ГКПП "Калотина" и ГКПП "Връшка чука" се пропускат всички видове превозни средства.

От 12.03.2020 г е преустановeно преминаването на лица и автомобили през сръбските пунктове, съпределни на ГКПП "Олтоманци", ГКПП "Стразимировци" и ГКПП "Брегово".

Турция

От вечерта на 14.03.2020 г. на турските ГКПП, включително ГКПП „Капъкуле” , e разпоредено да не се допускат да влизат в Турция граждани на Германия, Австрия, Белгия, Дания, Франция, Нидерландия, Испания, Швейцария, и Норвегия, опитващи се да преминат както с леки автомобили и автобуси, така и пеш.

На ГКПП „Капъкуле”  се допускат да влязат в Турция граждани на посочените страни само ако същите са влезли в България преди 20.02.2020 г.

Към момента български граждани преминават без проблем през ГКПП „Капъкуле” от България към Турция, но след контрол на температурата им и при положение, че не са с висока температура.

Забраната не се отнася за тежкотоварните превозни средства, същите продължават да се пропускат в Турция, но поради задължителното използване на термокамери за контрол има значително забавяне в процеса на обработка и пропускливостта на ГКПП „Капъкуле” за транспортните превозни средства от България към Турция е чувствително намалена.

В страната, считано от 10 часа на 16 март, се затварят барове, нощни клубове и дискотеки до второ нареждане. Забранени са свижданията в болниците. Библиотеките не работят до 30 март.

Големите търговски центрове са с ограничено работно време – 12.00-20.00 часа. Отменени са всички търговски срещи и панаири. Властите въведоха спешен телефон 184, на който може да бъде получена информация за коронавируса

Румъния - Румъния въведе следните ограничителни мерки  от 21.00 ч. на 15 март:

 • Изолация в домашни условия на адреса, деклариран при влизане в Румъния, за период от 14 дни на всички лица, пристигащи в Румъния от страни, където са потвърдени поне 500 случая на заразяване. Тази мярка се прилага само по отношение на лица, без каквито и да е симптоми;
 • По отношение на лицата, намиращи се в изолация в домашни условия, които развият симптоми през 14-дневния период, мярката за изолация ще бъде продължена. В такива случаи те трябва да се свържат с националния спешен номер 112. Медицински персонал ще събере биологични проби и ще разпореди адекватни специфични мерки;
 • Всички лица, пристигащи в Румъния от зони/държави под карантина, ще бъдат поставяни под карантина в Румъния. Актуализиран списък с регионите под карантина може да бъде открит на адреса на Националния център за наблюдение и контрол на заразни болести

Дания

От 12.00 ч. на 14 март 2020 г. Дания затвори границите си до 13 април. Датските граждани ще бъдат допускани по всяко време на територията на Дания. Допускани ще бъдат и чужденците, които пребивават, работят или учат в Дания, доставят или взимат стоки в/от Дания, посещават сериозно болен свой роднина в Дания, имат право на определен режим на лични контакти между родител и дете (напр. след развод) и др. Изчерпателен списък с всички основателни прични за допускане в страната е достъпен тук

Пътниците, пристигащи на летище „Копенхаген“, които директно продължават към Швеция с влак или автомобил, могат да бъдат пропускани в Дания.

В Дания обаче няма да бъдат допускани граждани, идващи от Швеция, които имат билет за пътуване с полет от летище Копенхаген, освен ако те нямат основателна причина за влизането си на територията на Дания.

Според съобщението на властите може да последва частично или цялостно прекратяване на дейността на въздушния, морския и сухопътния транспорт, за да се спре разпространението на вируса.

Пристигащите от страни със степен на риска „оранжев“ (в т.ч. България) се призовават да останат вкъщи в рамките на 14дни.

Китай 

Попълва се  задължителна здравна декларация от всеки пътник при влизане или излизане от страната. Понастоящем са налице полети до Европа само с авиокомпаниите „Аерофлот“ от Пекин и Шанхай, с „Емирейтс“ и с няколко китайски авиокомпании, които летят до столиците на страни в Западна Европа.

Поради ограниченията, наложени за влизане в съответната страна, прекачване/транзитно преминаване не се разрешава през Токио, Сеул и Сингапур на граждани, напускащи Китай.

Към този момент единствена възможност за транзитно преминаване при излитане от Китай остава полет през летище Хонконг, откъдето все още голяма част от авиокомпаниите продължават полети за Европа.

Азербейджан

Границата с Иран е затворена до края на март; Границата с Грузия е затворенa до 24 март.

Преустановени са полетите от Баку до редица дестинации, включително до Китай, Иран, Турция, Грузия, Париж, Берлин, Нур Султан, Актау, Алмаати.

Предстои спиране на следните полети от авиокомпания АЗАЛ и от други компании:

 • От 16 март -Баку-Ташкент (АЗАЛ и Узбек.авиолинии)и Баку-Лвов (АЗАЛ);
 • От 17 март - Баку-Дубай, Баку-Казан, Баку-Минвод, Баку-Уфа- на АЗАЛ, Баку-Доха (Катарски авиолинии). От 17 март преустановяват полети и Air Arabia, Etihad, Fly Dubai по линиите Абу Даби-Баку, Дубай-Баку, Шарийа-Баку.
 • Преустановяват се и линиите Новосибирск-Баку (S7), Екатеринбург-Баку (Уралски авиолинии) и Сургут-Баку (Utair)
 • От 18 март - Красноярск-Баку (IrAero)
 • От 24 март - Баку-Ню Йорк.

Очаква се преустановяването и на линията Баку - Будапеща (Wizz Air).

Казахстан  

В Казахстан е обявено извънредно положение, което ще действа в периода от 08:00 ч. на 16 март 2020 г. до 07:00 ч. на 15 април 2020 г. В периода на действие на извънредното положение се въвеждат следните мерки и временни ограничения:

 • засилване на мерките по опазване на обществения ред, защита на особено важни държавни и стратегически, с особен режим, чувствителни и специално защитени обекти, както и на обекти, осигуряващи жизнеспобността на населението и функционирането на транспорта;
 • ограничава се функционирането на големите търговски обекти;
 • спира се дейността на търговските и развлекателните центрове, кина, театри, изложби и други обекти, където има струпване на големи групи хора;
 • въвеждане на карантина, провеждане на мащабни санитарни и противоепидемични мерки, включително с участието на структурни звена на Министерството на отбраната на Република Казахстан и органите на вътрешни работи, осъществяващи дейност в областта на санитарно-епидемиологичното състояние на населението;
 • забранява се провеждането на големи спортни и други публични мероприятия, както и на семейни или възпоменателни събития;
 • установяват се ограничения за влизане на територията на Република Казахстан, както и за излизане от нейната територия на всички видове транспортни средства, с изключение на персонала на дипломатическата служба на Република Казахстан и на чуждите държави, както и на членове на делегации на международни организации, пътуващи до Република Казахстан по покана на Министерството на външните работи на Република Казахстан.  

Мексико

Преустановено е провеждането на масови публични събития в столицата Мексико и щатите Керетаро, Юкатан и Мехико. Очаква се въвеждането на подобни мерки в цялата страна. 

Великденската ваканция на учащите в Мексико е изтеглена за 20 март. За срок от две седмици след тази дата няма да се провеждат учебни занятия. 

При съмнения за наличие на симптоми гражданите следва да се обадят на телефон 800-0044-800 (за територията на Мексико).

Българските граждани могат да се свържат 24 часа в денонощието с посолството в Мексико на телефони: +52 55 5596 3295 и +52 55 7907 1517.