Външно министерство препоръча да не пътуваме до Израел. Български пощи спират пратките до там. Войната между Израел и палестинците избухна с нова сила. Тази нощ израелската армия нанесе целенасочен удар в Ивицата Газа, при който загина командирът на военното крило на групировката "Ислямски джихад" Баха Абу ал-Ата. 

Снимка: Reuters

При атака е била убита и неговата съпруга, а четирите му деца са ранени. В отговор палестински бойци изстреляха близо 70 ракети по близките израелски градове Ашкелон и Сдерот. 

Премиерът Нетаняху заяви, че ал-Ата е отговорен за десетки терористични нападения срещу израелски цели. Междувременно е атакуван и дома на лидер на същата групировка в сирийската столица Дамаск, който също е загинал. На погребението на палестинеца в град Газа се стекоха хиляди.

Снимка: Reuters

„Нашият палестинки народ заявява на всички, че ще продължи да се бори и ще накара Израел и лудия Нетаняху да платят висока цена. Ще продължим да се борим срещу окупация за пълната свобода на цяла Палестина”, заяви лидерът на "Ислямски джихад" в Ивицата Газа Хадер Хабиб.

При ответните палестински удари има поражения по няколко сгради. Израелската противовъздушна отбрана прихвана повечето от ракетите, а част от тях паднаха далеч от жилищните квартали. Пострадали няма заради своевременната въздушна тревога.