От Министерството на външните работи (МВнР) отправят препоръки към пътуващите зад граница във връзка с разпространението на новия коронавирус от Китай.

От външното министерство препоръчват на българските граждани, които пътуват или пребивават зад граница (особено в рисковите дестинации), да спазват следните предпазни мерки:

- избягване на близък контакт с хора, страдащи от остри респираторни инфекции;

Снимка: btvnovinite.bg

-  често миене на ръцете, особено след директен контакт с болни хора или тяхната среда;

- избягване на близък контакт със селскостопански или диви животни;

Снимка: btvnovinite.bg

- пътуващите със симптоми на остра респираторна инфекция трябва да практикуват етикет за кашлица (да поддържат дистанция, да покриват кашлица и кихане с тъкани или дрехи за еднократна употреба и да мият ръцете си). 

270 от случаите в Китай са регистрирани в град Ухан, провинция Хубей, откъдето се счита, че е започнала епидемията. 51 заразените там са тежко болни, а двама са в критично състояние. В град Ухан се съобщава за 6 смъртни случая. 

Снимка: btvnovinite.bg

С цел ограничаване на разпространението на епидемията, местните власти са забранили влизането и излизането от китайския град Ухан, смятан за огнище на заразата, включително и за чуждестранни граждани. Затворени са летищата, а градския транспорт не функционира.

На международното летище в Пекин няма въведени специални мерки, но се препоръчва пътуващите да следят официалната страница на летището за актуална информация.

Снимка: btvnovinite.bg

На този етап СЗО не препоръчва ограничаване на пътуването или търговията. 

В случай на симптоми, подсказващи за респираторни заболявания преди, по време или след пътуване, от външното министерство съветват да се потърси медицинска помощ. 

При необходимост от съдействие, българските граждани могат да се свържат с посолствата на Република България в региона на следните телефони:

-  Пекин, Китай, на тел.: +86 10 6532 1946 и в извънработно време на тел.: +86 10 6532 1916;

-  Джакарта, Индонезия, по всяко време на денонощието на следния телефон: +62 81296000691;

-   Токио, Япония, на тел.: +81 3 3465 1021 и в извънработно време на тел.: + 81 80 7966 5608;

-   Сеул, Корея, на тел.: +82 2 794 8625; +82 2 794 8626 и на дежурен телефон в извънработно време: + 82 10 3549 8625;

Междувременно стана ясно, че още 4 китайски града влизат в режим на карантина, заради новия коронавирус. Официалният брой на заразените надмина 600, в общо 9 държави.

След Ухан – огнището на новия щам, от полунощ спира транспортът и в още 4 града в провинция Хубей. В Хонконг отвориха врати 2 лагера за хора под карантина. В Пекин отмениха всички големи празненства за предстоящата Китайска нова година. Улиците са доста празни, а хората се запасяват с всякакви продукти.

В Ухан носенето на санитарни маски вече е задължително за всички. Здравните експерти очакват броят на заразените да се увеличава още.