Президентът на Зимбабве Робърт Мугабе и съпругата му Грейс са „готови да умрат в името на правдата”. Те нямат намерение да се оттеглят доброволно, за да легитимират военния преврат от тази седмица, заяви техен племенник, предаде Ройтерс.

Племенникът добави, че Мугабе почти не е спал, откакто военните завзеха властта в сряда, но че здравето му е добро.

Десетки хиляди зимбабвийци изпълниха улиците на Хараре и потеглиха на шествие с песни и танци, въодушевени от очакваното падане от власт на президента Робърт Мугабе, който управлява африканската държава от 37 години.

В сцени, напомнящи падането на румънския диктатор Николае Чаушеску през 1989 г., мъже, жени и деца прегръщаха войници, след като армията предприе тази седмица стъпки към отстраняването на единствения управник, който Зимбабве познава от независимостта си през 1980 г.

„Не на династията Мугабе” и „Достатъчно, Мугабе трябва да си ходи”, гласяха някои от плакатите на тази демонстрация, с която завършва седмица на безпрецедентна политическа криза в Зимбабве, където армията пое контрол върху страната и постави под домашен арест държавния глава, съобщава Франс прес.

Намесата на армията е повратен момент в управлението на Мугабе, белязано с репресии срещу всякакъв вид опозиция и тежка икономическа криза – около 90 процента от населението в трудоспособна възраст е безработно.

Със своите 93 години Мугабе е най-възрастният действащ държавен глава.