Зимата скова цяла Европа и предизвика хаос на Балканите. В много от съседните ни страни е обявен червен код за опасни снежни виелици.

В Източна Румъния е обявен червен код за опасни снегонавявания в 7 окръга. Много пътища, както и магистралата Букурещ –  Констанца, останаха затворени. Влаковете също спряха, а полетите от и за Букурещ са отменени.

След тежка верижна катастрофа на непочистен участък от магистралата Ниш-Белград 20 души са ранени, като 6 от тях са деца. Трима от пострадалите са българи. Движението по магистралата беше спряно за часове. 

Снегът причини хаос и по пътищата в Македония, като блокира пътя Скопие – Велес. Снежната покривка в планините стигна до над 50 см и от 10 до 20 см на по-ниските места.

Червен код за лошото време е обявен и в Черна гора, Хърватия, Босна и Херцеговина.

Вижте повече във видеото:

Необичайни студове се очакват и в руската столица Москва този уикенд, предаде ТАСС, като се позова на руското министерство на извънредните ситуации.

На 7 и на 8 януари се очаква температурите през нощта да паднат до -35 градуса по Целзий, съобщава пресслужбата на ведомството.

От министерството препоръчват на жителите на Москва и на туристите да се въздържат от продължителен престой на открито, да са топло облечени и обути. Ведомството предупреждава, че заради ниските температури има по-голям риск от пожари в жилищата и административни учреждения.

Снимка: Reuters

В Германия температурите паднаха под -25 градуса по Целзий тази нощ, след като бурята Аксел донесе леден полъх от Арктика.

В столицата на Финландия Хелзинки температурите паднаха до минус 23 градуса тази сутрин. Същите рекордно ниски температури бяха отчетен и в Латвия.

Бурни ветрове бушуваха днес край бреговете на Западна Норвегия и станаха причина за отмяната на фериботи.

В Дания заради мразовитото време и силния вятър има закъснения на влакове. Част от железопътна линия дори беше затворена.