Водещи атлети от цял свят изразиха притесненията си за предстоящите Олимпийски игри в Париж, които се очертава да бъдат проведени в изключително горещо време. Предстоящите игри може да се окажат най-топлите провеждани някога, пише британският „Гардиън“.

Спортисти предупреждават, че жегата може да доведе до припадъци и в най-лошия случай – до смърт по време на състезание.

Доклад с име „Пръстени от огън: Рисковете от горещините за Олимпийски игри 2024“ разглежда предишната олимпиада, която се проведе през 2021 г. в Токио. „Тези игри ни показаха нагледно колко притеснителна е ситуацията за летните Олимпийски игри“.

Тогава регистрираните температури бяха над 34 градуса по Целзий, а влажността доближи 70%.

„Състезателите повръщаха и припадаха след финиширане на състезателите. На място организаторите използваха инвалидни колички, за да могат да помогнат на атлетите да напуснат горещите арени. Появиха се и притеснения, че по време на тенис мачовете, че може да има и смъртни случаи“, се припомня в доклада.

Бездействието по отношение на климатичните проблеми и продължаващите високи нива на използване на изкопаеми горива, причиняват допълнително повишение на температурите през последните три години.

„Сега знаем, че Олимпийските игри в Париж може да надминат тези в Токио по температурни рекорди. Ако планетата продължи да се затопля със същите темпове, спортовете, които знаем сега и обичаме, са в риск“, коментира Ема Покок, шеф на една от организациите, изготвили проучването.

За последно Олимпийски игри в Париж е имало през 1924 г. От тогава температурите във френската столица са се покачили с 1,8 градуса по Целзий средна стойност. На годишна база се регистрират 23 „топли“ дни повече и допълнителни 9 „горещи“ (с температури над 30 градуса).

Снимка: Getty Images

От 1947 г. Париж е изпитал на гърба си 50 горещи вълни, които са се повишили в честота и интензитет заради климатичната криза. През 2003 г. през юли и август месец беше регистрирана гореща вълна във Франция, която доведе до допълнителни над 14 000 смъртни случая.

Френската метеорологична агенция вече предупреди, че по време на Олимпийските игри времето ще бъде по-топло от обичайното.

Олимпийският комитет предложи пакет от мерки с цел да бъдат избегнати проблемите заради екстремните горещини, но признаха, че има глобален проблем.

Снимка: Getty Images

„За съжаление, нивото на температурен стрес за атлетите ще продължи да се повишава през следващите години“, посочват от комитета.

Горещото и/или влажно време прави изпълнението на олимпийските спортове изключително трудно за атлетите. Те почти не могат да регулират телесната си температура, което влияе и на физическото им представяне, особено на състезания с издръжливост. Атлетите, които се състезават в екстремна жега са изложени на рискове като слънчеви изгаряния, крампи заради топлина, топлинно изтощение, припадаци и слънчев удар.