До два-три дни язовир „Нова Каховка“ ще престане да съществува, защото нивото на водата е спаднало в резултат на взривяването на едноименната ВЕЦ, но ще се образува ново корито на Днепър.

Това заяви Владимир Рогов, председател на движението "Ние сме с Русия", цитиран от руските агенции.

"Според хидрографски експерти се очаква, че днес ще има максимално ниво на разлив на вода от Каховското водохранилище под Каховската ВЕЦ в Херсонска област, от 10 юни всичко трябва да утихне.

До 20 юни, когато водата се влее в Черно море, ще се появи ново естествено корито на Днепър, но без язовир „Нова Каховка“. Той просто ще изчезне, за изчезването на язовира са необходими 2-3 дни. Над Каховската ВЕЦ ще има само река Днепър", посочи Рогов.

Той уточни, че новото корито на река Днепър ще бъде далеч от град Енергодар и Запорожката АЕЦ.

"В град Запорожие водата вече е излязла на 30 метра от брега. Максималното очаквано ниво на водата в Днепър там трябва да достигне 7,5 м", каза той.

Язовирите по река Днепът осигуряват вода за Южна Украйна, както и за Крим.

Спекулации за възможното разрушаване на язовирна стена се появиха още през есента при изтеглянето на руската армия от град Херсон, тъй като стената на язовира бе един от малкото останали маршрути за преминаване през река Днепър.