Момчето, станало символ на гражданската война в Сирия – Омран Дакнееш, се появи отново в публичното пространство. Този път обаче то го и баща му дават интервюта за телевизионни канали, свързани със сирийското правителство и президента Башар Асад, пише американският в. „Ню Йорк таймс”.

Миналата година, след като Омран беше спасен от развалините при разрушителен въздушен удар в сирийския град Алепо, снимката му обиколи света и предизвика вълна от реакции в социалните медии. По това време семейството му отказваше да говори пред медии.

Сега обаче Омран и семейството му дават телевизионни интервюта за новинарски канали, подкрепящи режима на президента Башар Асад.

В интервю за проправителствена сирийска телевизия бащата на момчето разказва за нощта на обсадата, в която губи другия си син – 10-годишния Али и когато семейството му е евакуирано от спасителните екипи. 

„Те взеха Омран, качиха го в линейката и го снимаха против моята воля”, твърди  бащата. По думите му, след като детето било изписано от болница, той е бил под натиск от опозиционните активисти „да говори срещу сирийския режим и държавата”. Той разкрива, че дори са му предлагали подкупи, както и че са заплашвали да отвлекат сина му.

Пред иранска държавна телевизия бащата на момчето казва, че се е страхувал за сигурността на сина си, когато първите му снимки са се разпространили в интернет.

„Промених името на Омран, така че никой да не го познава и смених прическата му, за да никой не го снима или разпознае”.

Вижте във видеото как Омран изглежда сега:

След началото на сирийската гражданска война през 2011 г. семейство Дакнееш остава в Източен Алепо въпреки обсадата от страна на правителствените сили. Именно затова се смяташе, че то подкрепя бунтовниците. Оказва се обаче, че много семейства останали в града само за да запазят имуществото си.

В друго интервю, този път пред руския канал „Руптли”, детето се обръща към камерата и колебливо казва: „Аз съм Омран Дакнееш. На четири години съм”. Изненадващото е, че миналата година беше съобщено, че то е на пет. Според „Ню Йорк таймс” това е доказателство за съмнителната достоверност на думите му.

Когато снимката на Омран привлече общественото внимание, президентът Асад заяви, че изображението е фалшиво. Сега обаче самият той използва момчето и семейството му, които живеят в район под контрола на правителствените сили, за да популяризират собствената си гледна точка за войната и да дискредитират опозицията, пише още американското издание.