Ситуацията с мистериозния петролен разлив, който замърси над 200 плажа в североизточната част на Бразилия  през последните три месеца, тепърва ще се влошава. Това обяви президентът Жаир Болсонаро и прогнозира "много по-голяма катастрофа". "Най-лошото предстои", каза държавният глава.

Той определи петролния разлив като "криминален акт". "Всички индикации" сочат, че петролът е бил излят от гръцкия танкер "Бубулина", каза той, цитиран от Франс прес.

Снимка: EPA

Бразилските власти вече обявиха в петък след анализ на сателитни данни, че именно този кораб е отговорен за екологичната катастрофа. Гръцката компания Делта танкерс (Delta Tankers) отрече нейният танкер да е разлял петрола.

Бразилската полиция претърси преди дни офисите на гръцката компания.

Снимка: EPA

Танкерът изглежда е изпуснал тежък суров венецуелски петрол в периода 28-29 юли на около 700 км от бреговете на Бразилия на път за Сингапур.

Бразилският главен прокурор каза, че страната ще поиска обезщетение за инцидента, като подчерта, че има силни доказателства, че компанията, капитанът и екипажът не са съобщили на властите за разлива в Атлантическия океан.

Снимка: EPA

Според полицията океанографски и геолокационни данни показват, че само гръцкият кораб се е намирал в района на разлива в периода 28-29 юли.

До края на октомври петролният разлив, който се появи за първи път в края на август, засегна девет щата и 94 града, като отне живота на много животни и предизвика затваряне на плажове.

Друго бедствие опустоши милиони декари в тропическите гори на Амазонка през август.

До момента Бразилия е събрала около 2000 тона утайка от плажовете си и работи по възстановяването на птиците и морските костенурки, засегнати от замърсяването. Хиляди добрволци в цялата страна се включват в кампанията по почистването. 

Снимка: EPA

Поради това, че тежкият петрол не плава по повърхността на водата, традиционните методи по проследяването му и задържането му далеч от бреговете, се оказват неефективни, отбелязва Ройтерс.