Бразилски пазител на земята беше убит от засада от участващи в незаконна сеч в тропическите гори на Амазония. Има и още един ранен, пише БГНЕС, като се позовава на регионални власти.

Водачът на коренното население Пауло Паулино Гуаджаджара и неговият партньор Лаерсио са членове на "Пазителите на гората", група, която се опитва да защити територията си от незаконна сеч.

Двамата мъже напуснали селото си в петък вечерта, за да търсят вода, когато се случило нападението. Пауло Паулино е бил прострелян в шията и е починал в джунглата, твърдят от Международната организация за оцеляване, която заяви, че партньорът му е ранен, но успял да избяга.

Съобщава се и за убит участник в незаконна сеч.

Министърът на правосъдието Серхио Моро написа в „Туитър”, че полицията ще разследва убийството, извършено на територията Арарибоя, приблизително на 500 км. от столицата на щата Сао Луис.

„Паулино и Лаерсио са най-новите жертви на държава, която отказва да се съобрази с това, което определя конституцията”, се казва в изявление на „Грийнпийс”.

При предишни нападения са били убити трима други пазители на гората.

От Асоциацията на коренното население на Бразилия призова да се спре институционализираният геноцид в страната.

От встъпването си в длъжност през януари бразилският президент Жаир Болсонаро е обвинен в нанасяне на вреди на племената в Амазония и коренното население, за да се възползва от своите привърженици в дърводобивната, добивната и селскостопанската индустрия.