Министерски оставки и назначения съпътстваха встъпването в длъжност на новия британски премиер Борис Джонсън. 

Министрите на финансите, правосъдието, отбраната и външните работи на Великобритания подадоха оставки. Решението беше взето преди  Борис Джонсън да поеме управлението на Обединеното кралство. 

Британският министър на отбраната Пени Мордонт обяви днес, че подава оставка и че няма да е част от правителството на Борис Джонсън, но му обеща своята подкрепа като депутат, предаде Ройтерс. 

Британският министър на финансите Филип Хамънд е изпратил до вече бившия премиер Тереза Мей молба за оставка. Той съобщи това днес в своя профил в „Туитър”. Още на 21 юли Хамънд заяви, че ще напусне поста си още преди смяната на премиера, защото не иска да бъде уволнен от новия лидер на управляващата Консервативна партия Борис Джонсън, когато той стане премиер. Причината е, че Хамънд е против излизането на Великобритания от Евросъюза без споразумение за брекзит, докато Джонсън не изключва подобен сценарий. 

Оставка подаде и правосъдният министър Дейвид Гок. Молбата, която той изпрати до Тереза Мей, е публикувана на неговия профил в „Туитър”. 

„Имайки предвид политическата линия на Борис Джонсън, предвиждаща излизането от ЕС до 31 октомври каквото и да стане, не искам да бъда член на неговото правителство. Убеден съм, че най-ефективно ще се боря срещу брекзит без сделка като редови депутат в Камарата на общините“, се казва в съобщението. 

Досегашният външен министър Джереми Хънт  бе един от участва в надпреварата за лидерския пост на британските консерватори. Хънт подаде оставка по-рано днес, като каза, че Джонсън му предложил друга роля, но той искал да бъде външен министър и предпочел да отклони офертата.

Своите оставки подадоха и министърът на бизнеса Грег Кларк, който е известен с проевропейските си позиции, и министърът на международната търговия Лиъм Фокс.

Междувременно британският премиер Борис Джонсън обяви първите назначения в новото си правителство, предадоха световните агенции. 

За министър на външните работи той е избрал Доминик Рааб. Той беше министър по въпросите на брекзит в кабинета на Тереза Мей, но подаде оставка заради разногласия с нея заради сделката за напускане на ЕС.

За министър на финансите беше назначен Саджид Джавид. Досега той беше министър на вътрешните работи.

На поста на Джавид начело на вътрешното министерство бе назначена Прити Пател. Тя беше министър на международното развитие в правителството на Мей, но подаде оставка заради серия от срещи с представители на ръководството на Израел, които не бяха съгласувани с бившия вече премиер. Сега тя се завръща на политическата сцена с новото назначение.

Стивън Баркли си остава министър по въпросите за брекзит, допълват агенциите. 

Първите назначения потвърждават желанието на Джонсън да се обгради от евроскептици, но също така и да даде повече възможности на жените и на хората, произхождащи от етническите малцинства. Рааб и Баркли са евроскептици, а Пател и Джавид са съответно от индийски и от пакистански произход, отбелязва Франс прес.