Руската инвазия в Украйна е увеличила дезинформацията онлайн, сочи доклад на американската компания „Мета“ (преди – „Фейсбук“, б.р.).

Според доклада хакери, свързани с Русия, са разбили профилите в социалните мрежи на десетки украински офицери и се опитали да качат видеоклипове с победени и предаващи се украински войници. Планът им бил осуетен.

Докладът на компанията констатира увеличаване на съдържанието, свързано с руската инвазия в Украйна, както и на вътрешната дезинформация и пропаганда в страните по света. Това говори за започнало по-широко използване на тактики, приложени първо от служби за външно разузнаване, отбелязват агенциите.

Според данните на „Мета“ основни играчи в дезинформационната война са Русия и нейните съюзници.

Атаката срещу украински военни вероятно идва от хакерската група известна с името „Гоустрайтър“, които са свързани с Беларус. Те имат традиции в разпространението на критични към НАТО съдържание и членовете ѝ са се опитвали да хакнат електронни пощи.

Друга мрежа подала хиляди неверни оплаквания срещу украински потребители във „Фейсбук“ с цел те да бъдат изтрити. Тази група прикривала дейността си с друга, която уж била за готварство.