Германия "ще се промени" от масивния приток на имигранти, заяви днес канцлерът Ангела Меркел. Тя обеща да работи, за да може промените да бъдат положителни, и каза, че според нея това е възможно, предаде Франс прес.

Говорейки за "емоционално разтърсващия уикенд", когато в Германия пристигнаха около 20 000 бежанци, в голямата си част дошли от Сирия, канцлерът изрази задоволството си, че "Германия е станала страна, с която хората свързват надеждите си. Това е много ценно, ако погледнем историята си".

Тя подчерта, че Германия ще даде защита на тези, които се нуждаят от нея, но тези, които нямат шанс за получаване на убежище, ще трябва да се върнат бързо по домовете си, отбелязва Асошиейтед прес.

Изразявайки още веднъж убеждението си, че страната ѝ ще може да посрещне и интегрира пристигащите с хиляди бежанци, Меркел призова за усилия от страна на ЕС. "Няма да се справим без европейска солидарност", подчерта тя.

"Германия, Австрия и Швеция не могат да бъдат единствените страни, приемащи бежанци", добави на същата пресконференция вицеканцлерът и министър на икономиката Зигмар Габриел от ГСДП.

"Не може някои страни да казват: "Нямаме нищо общо с това", заяви и Меркел. Тя обаче изрази надежда, че ситуацията ще се промени.

Меркел, Габриел и Хорст Зеехофер, председател на третата партия от управляващата коалиция, Християнсоциалния съюз, се споразумяха през нощта за нов финансов пакет от 6 милиарда евро за приемането и интеграцията на бежанците. От тях 3 милиарда евро ще бъдат дадени на местните и регионални власти.

Берлин иска и да ускори процедурите за разглеждане на молбите за убежище, да преразгледа системата за парични помощи на искащите убежище и да насочи средствата, предвидени за помощи, към предотвратяване на миграцията. Правителството се надява до края на месеца да представи за обсъждане съответните закони, които да бъдат приети през октомври.