Германският канцлер Ангела Меркел отново поиска задължително разпределяне на бежанците между всички страни от Европейския съюз, отивайки отвъд първоначалните предложения на Европейската комисия, предаде Франс прес.

"В Европа се нуждаем от обвързващо споразумение за задължително и трайно разпределяне" на бежанците, заяви тя пред германския парламент. Сегашната миграционна криза, в която стотици хиляди бежанци се стичат към Европа, е предизвикателство за всяка една от страните в ЕС, заяви тя.

Днешните предложения на председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер пред Европейския парламент ЕС незабавно да разпредели между страните 160 000 бежанци са "първа стъпка към справедливо разпределение" в ЕС, подчерта Меркел.

"Не можем да се задоволим да кажем, че разпределяме даден брой бежанци, трябва да помислим как ще се справяме с идващите у нас бежанци. Не можем просто да кажем, че след първата определена квота не искаме повече да се занимаваме с тях и че това е работа на две-три, може би четири държави", заяви германският канцлер.

Принципът на задължителни квоти разделя европейските страни. Великобритания и източноевропейските страни са силно резервирани, отбелязва АФП.

"Нужна ни е солидарност в Европа. Ако Европа се провали по отношение на бежанците, ще навредим на един от основополагащите принципи на ЕС, а именно тясната връзка с основните права, на които се опира ЕС още със създаването си", каза Меркел.

Германия очаква само за тази година рекордните за Европа около 800 000 мигранти.

Сред тях тези, които не бягат от война или преследвания "няма да могат да останат в Германия въпреки тежкото им лично положение", подчерта Меркел, имайки предвид най-вече гражданите на балкански страни, десетки хиляди от които са пристигнали в Германия от началото на годината, но нямат никакъв шанс да получат статут на бежанец.

Германия е готова да приеме и да интегрира тези които ще останат и "ако направим това добре, това носи повече възможности, отколкото рискове" за страната, каза Меркел.

"Трябва обаче ясно да кажем какви са действащите правила у нас. Няма да допуснем тук да се установят хора, които отказват да се интегрират, или да се образуват паралелни общества", заяви тя.

"Имигрантите имат нужда от помощ, за да научат бързо немски и да си намерят работа. Трябва да се поучим от опита си от 60-те години, когато доведохме гастарбайтери и трябва да издигнем интеграция в най-висок приоритет от самото начало", каза Меркел, цитирана от ДПА.

Консервативните германци се опасяват, че напреженията с мигрантите може да нараснат, както се е случило, когато преди 50 години "гостуващи работници" от Турция са били третирани като временно присъствие и никога не са им били предложени курсове по немски.

  • Влак в Гърция прегази мигрант, заспал на релсите
  • Мигранти отвлякоха словенски лозар на път към Италия
  • Броят на мигрантите, пристигнали в Гърция от Турция, рязко скочи
  • Сръбският премиер: Бежанската криза само е отложена
  • HRW: Десетки мигранти са блокирани между България и Сърбия
  • Мигранти на македонската граница си зашиха устите
  • И Словения вдига ограда по границите си
  • 157 000 мигранти са влезли в Словения за месец
  • България се готви да посрещне бежанци от евроквотата
  • Мигранти продължават да се струпват на границата между Германия и Австрия