Има доказателства за скандални руски хакерски опити, насочени срещу германското канцлерство, заяви Ангела Меркел пред Бундестага в отговор на въпрос за кибератака към германското правителство, предават "Ройтерс" и "Франц прес".

Канцлерът каза, че ще продължи усилията си за подобряване на връзките с Русия, независимо от хакерски атаки, които не улесняват този процес, и предупреди, че се отнася към такива действия много сериозно.

"Ще се стремя към добри отношения с Русия, защото мисля, че е напълно оправдано да продължим дипломатическите си усилия, но това не улеснява нещата", обяви Меркел.

"Честно казано, много ме боли от това. Всеки ден се опитвам да имам по-добри отношения с Русия, а, от друга страна, има толкова ясни доказателства, че руски сили вършат това", каза германският канцлер.

Миналата седмица списание "Шпигел" писа, че руското военно разузнаване ГРУ вероятно се е сдобило през 2015 г. с много имейли от избирателния район на Меркел при хакерска атака срещу германския парламент, припомня "Ройтерс".

Москва е отричала предишни обвинения, че извършва хакерски атаки в чужбина.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!