Германският канцлер Ангела Меркел и унгарският премиер Виктор Орбан заедно почетоха най-голямото бягство на източногерманци през унгарската граница преди 30 години.

Събитието, известно като „Паневропейският пикник”, е ключов момент за демократичните промени в Европа. 

Преди точно 30 години Херман Пфинценрайтер и семейството му са на унгарската граница с Австрия. Премахването на телените огради е започнало. В граничния град Шопрон се събират над 25 хиляди души за т.нар. „Паневропейски пикник”. 

Границата е символично отворена за три часа и над 600 източногерманци са допуснати да я преминат. „Не може да бъде описано, това, което тогава преживяхме. Погледнете само кадрите от тогава. Ние, емоционално, бяхме в екстаз от щастие”, разказва Херман.

През лятото на 1989 г. като граничар Арпад Бела премахва огражденията, но 30 години по-късно защитава телените огради срещу новите търсещи убежище в Европа. 

„Ако това, което тогава се случи, беше за европейското единство, за мен южната граница сега отново е за запазване на това единство. Никой не може да преминава през страната като стадо”, смята бившия граничен полицай Бела.

Въпреки своите различни позиции за бежанците, двамата европейски лидери Меркел и Орбан застанаха един до друг, за да почетат смелостта на участниците в историческите събития.

„Шопрон е пример за това, колко много можем да постигнем, ние, европейците, ако защитаваме с кураж нашите ценности”, заяви Ангела Меркел.

Отварянето на унгарската граница преди 30 години е най-масовото бягство на източногермаци след издигането на Берлинската стена.