Зимата в Румъния се завърна. Лошото време принуди медици да изродят бебе чрез указания по видеовръзка на телефона. Линейката не е успяла да стигне заради метеорологичните условия, които затвориха 29 национални пътища в страната.

Оранжев код за снеговалежи е в сила за седем окръга в северната част на страната. Жълт код за лошо време важи за почти цяла Румъния. Метеоролозите предупреждават, че на места скоростта на вятъра ще достигне 85 км/ч. Ще се образуват и снежни преспи, поледици, както и намалена до нула видимост. 

Силният вятър навява сняг и прави усилията за почистване невъзможни. Ограничения за движение са въведени в Сучава, Бакъу, Яш, Ботошани и Васлуй. В Ботошани, Яш и област Молдова е в сила и червен код и движението там е забранено по всички пътища.

Бебе се роди по видеовръзка с помощта на указанията на медицински персонал. 41-годишната майка е потърсила помощ на 112, но изпратената линейка не е успяла да стигне до нея заради неблагоприятните метеорологични условия. Момиченцето се е родило с тегло 2,8 кг.

Майката и бебето са здрави и в добро състояние, като за тях се грижи местна медицинска сестра. Чрез Доброволната служба за извънредни ситуации на община Коцушка е бил осъществен контакт с други две жени, които са помогнали на родилката. 

Два училищни автобуса са останали блокирани заради снега в окръг Яш. „424 души от 207 превозни средства, блокирани на национални и окръжни пътища, са спасени от военни и доброволци пожарникари през последните 24 часа“, съобщи Инспекторатът за извънредни ситуации в Ботошани във Facebook. 72 от спасените са намерили подслон в близките кметства или хотели.

Седем души, нуждаещи се от диализа, е трябвало да бъдат транспортирани до здравни заведения от службите за спешна помощ. Лошото време причини и проблеми с електричеството в 28 населени места в окръзите Бакъу и Харгита. Около 3000 потребители останаха на тъмно и студено. 

А според прогнозите лошото време ще продължи и през следващите дни.