Френският президент Еманюел Макрон, шефът на СЗО Тедрос Гебрейесус и президентът на Европейския съвет Шарл Мишел са сред мишените на софтуера „Пегас“, сочи публикация в британския „Гардиън“. Телефонните им номера са открити сред изтеклите документи.

В разкритията на изданието фигурират още държавни глави и премиери, сред които и Южноафриканският президент Сирил Рамапоза, както и пакистанският премиер Имран Кан.

Според източници на bTV няма съмнение, че става въпрос за телефонен номер, който президентът на Франция е използвал преди няколко дни. Ако информацията е вярна, то Макрон и още 11 действащи държавни и правителствени ръководители по света нямат вече тайни пред поръчителите на следенето: софтуерът прониква до всичко – разговори, снимки, съобщения. И като бонус – възможност за включване от дистанция на микрофон и камера

Наличието на телефонен номер на някого в тези списъци не означава автоматично, че те са били подслушвани.

Компанията NSO, която стои зад софтуера „Пегас“, е категорична, че списъците не са от значение за тях и президентът Макрон не е бил мишена, на който и да е от клиентите им.

Въпреки това тези списъци дават добър ориентир кой е смятан за „човек от значение“ за някои от клиентите на NSO. В този списък фигурират и хора, за които вече стана ясно, че наистина са били подслушвани.

От „Гардиън“ посочват, че участващите в проекта „Пегас“ журналисти нямат възможност да проверят телефоните на политическите лидери.

От NSO посочват също, че те нямат достъп до данните на своите клиенти, но ако бъде започнато разследване, те могат да изискат тази информация. Подобна стъпка вече е предприета срещу Мароко, за които се появиха съмнения, че са подслушвали Еманюел Макрон.

Междувременно криминалистичен анализ на 67 телефона, които са били открити в списъците и са собственост на активисти, журналисти и адвокати, открива, че в 37 от тях наистина има следи от софтуера. Анализът е изготвен от лабораторията за сигурност на „Амнести интернешънъл“.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!