Създателите на шпионския софтуер „Пегас“ NSO са имали клон у нас и е много вероятно поне част от работата по програмата да е свършена от български програмисти. Според доклад на кредитната компания „Мудис“, цитиран от вестник „Хаарец“, компанията има офиси в Израел, Кипър и България с общо 750 служители.

Името на компанията гръмна в световните медии след разкритията, че нейна програма за подслушване незаконно е била използвана в много държави за следене на политици, журналисти и бизнесмени. 

Съществуването на български офис на компанията се потвърждава косвено и от NSO, които в изявление, цитирано от „Гардиън“, съобщават, че са изнасяли програмата си съгласно експортните правила на България, Израел и Кипър.

„NSO Group взима насериозно етичните съображения, регулирана е от режимите по експортен контрол на Израел, Кипър и България и продава само на проверени клиенти на правителството“, се казва в позицията на фирмата.

Проверка на bTV Новините в профилите на компанията в социалните мрежи установи, че наш сънародник заема постът директор за глобалната ИТ организация и стратегия на компанията от септември 2018 г. насам. В социалната мрежа "Линкдин" в профила на компанията се вижда, че в България фирмата има седем служители.

Аферата "Пегас"

Скандалът с NSO избухна, когато международно медийно разследване разкри как тайни служби по света шпионират журналисти, политици и граждански активисти. За целта е използвана специалната софтуерна програма на компанията - „Пегас“, която би трябвало да се използва за проследяване на терористи и криминални групи. 

Разкритията са на международен екип журналисти, сред които са американският „Вашингтон пост“, британският „Гардиън“ и германските „Зюддойче Цайтунг“ и Ве де ре, както и неправителствени организации. Според разследването софтуерът е бил използван неправомерно в 10 страни: Азербайджан, Бахрейн, Индия, Казахстан, Мексико, Мароко, Руанда, Саудитска Арабия, Обединените арабски емирства и Унгария, която е единствената европейска страна.

Програмата "Пегас" пробива системите на атакувания апарат и наблюдава обаждания, есемеси, мейли и заключени чатове. Възможно е дори незабелязано да включва микрофона и камерата на телефона. Разследването е установило и мобилни устройства, в които софтуерът вече е изтрит, но е оставил следи. Ръководството на компанията уверява, че продава своя софтуер само на легитимни институции.

Журналистическото разследване в установило списък от над 50 000 телефонни номера, шпионирани през последните пет години. Сред тях са телефоните на активисти, юристи, дипломати, политици и дори 13 политически лидери, както и повече от 180 журналисти.

В списъка са номерата на репортери и редактори от големи издания като „Файненшъл таймс“, френското издание „Монд“, Си Ен Ен, „Агенция Франспрес“, както и на журналисти от Унгария, Мексико и Азербайджан.

ЕС също излезе с позиция за разкритията

Брюксел остро осъди практиката на подслушване на политически опоненти.

„Всяко подобно шпиониране на медии е абсолютно неприемливо. А държавите членки имат задължението да контролират действията на разузнавателните си органи, така че те да спазват човешките права, включително поверителността на личните данни“, заяви говорителят на ЕК Кристиан Виганд.

Ако Унгария е шпионирала журналисти, това е напълно неприемливо и е в разрез с всички правила, заявиха от Европейската комисия.

Според публикация на „Гардиън“ Унгария е сред държавите, закупили софтуера за подслушване на израелската компания. От изтеклите данни,  проучени от френската неправителствена организация „Забранени истории“ в централноевропейската държава са били следени широк кръг лица, някои от които са разследвани и с криминално минало, но в списъка с подслушвани присъстват и петима журналисти, както и опоненти на Виктор Орбан. Опозицията в Унгария поиска в парламента разследване заради изнесената изнформация.