Ново международно разследване разкрива как тайни служби по света шпионират журналисти, политици и граждански активисти. За целта е използвана специалната софтуерна програма „Пегас“, която би трябвало да се използва за проследяване на терористи и криминални групи.

Разкритията са на международен екип журналисти, сред които са американският „Вашингтон пост“, британският „Гардиън“ и германските „Зюддойче Цайтунг“ и Ве де ре, както и неправителствени организации.

Установен е списък от над 50 000 телефонни номера, шпионирани през последните пет години. Сред тях са телефоните на активисти, юристи, дипломати, политици и дори 13 политически лидери, както и повече от 180 журналисти.

В списъка са номерата на репортери и редактори от големи издания като „Файненшъл таймс“, френското издание „Монд“, Си Ен Ен, „Агенция Франспрес“, както и на журналисти от Унгария, Мексико и Азербайджан.

Какво представлява „Пегас“?

Програмата е разработена от израелска корпорация на име „NSO Груп“. Софтуерът се използва предимно за следене на хора и престъпници в подземния свят.

Това, което прави „Пегас“, е да зарази телефоните и позволява на операторите да теглят съобщения, снимки и имейли, както и да записват входящи и изходящи разговори.

Чрез „Пегас“ дори микрофонът на мобилния телефон може да се включи и да се използва за подслушване.

Наличието на телефонни номера в изтеклите документи не означава на 100%, че тези хора са били следени, но журналисти отбелязват, че щом фигурират в базата данни поне са били набелязани.

Списъкът с телефони

От британския „Гардиън“ посочват, че в следващите дни ще публикуват имена на засегнатите лица.

Сред тях има стотици бизнесмени, религиозни фигури, академици, служители в НПО-та, държавни служители, сред които министри, президенти и премиери.

В списъка фигурират и имената на близки членове на семейството на лидер на държава.

Ответна реакция

От NSO публикуваха официално съобщение за сигнала. Те определят разкритията като фалшиви, но в същото време казват, че продължават да разследват всички сигнали за потенциална злоупотреба с техния софтуер.

Те определят списъка с 50 000 телефонни номера като „преувеличен“.

Компанията продава този софтуер само на военни сили, местни власти и правителствени агенции за следене. Знае се, че имат 40 държави клиенти, но не и кои са те.

Според информацията от NSO всеки техен клиент се проверява дали спазва човешките права и чак тогава им се разрешава да използват „Пегас“.

ЕС също излезе с позиция за разкритията

Брюксел остро осъди практиката на подслушване на политически опоненти.

„Всяко подобно шпиониране на медии е абсолютно неприемливо. А държавите членки имат задължението да контролират действията на разузнавателните си органи, така че те да спазват човешките права, включително поверителността на личните данни“, заяви говорителят на ЕК Кристиан Виганд.