Европа трябва да даде разумни срокове за присъединяване на страните от Западните Балкани - амбиция на френското ротационно председателство. Какво представи днес в Европейския парламент президентът Еманюел Макрон?

Парламентът стана свидетел на паметна безпощадна битка – френско-френска – евродепутати срещу президента Макрон - заявка какви ще бъдат изборите за държавен глава във Франция през април.

Важното за Съюза за следващите 6 месеца – налагане на независима Европа, обвързването на правовата държава с получаване на европейски пари, създаване на „достойна минимална работна заплата“, т.е. опит за изравняване й с тази в по-богатите страни.

Снимка: EPA


А по другата важна за България тема  - Северна Македония, съветник на френския президент каза за bTV че "се отварят врати пред диалога между София и Скопие".

„Трябва да преосмислим отношенията си със страните от Западните Балкани и да им дадем по ясен и категоричен начин честна перспектива за присъединяване. Не просто, за да попречим на опити за дестабилизация от други страни, а присъединяване към нашия проект при това в разумни срокове“, заяви Еманюел Макрон.

Енергийните ресурси също са тема на страната-председател. Припомняме ви, че Франция е лидер на групата от държави, между тях и България, които желаят ядрената енергия да е част от средствата за постигане на климатичните амбиции на Европа. 

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!