Ден след избирането на нов председател на Европарламента предстои президентът Еманюел Макрон да представи амбициите на френското председателство за следващите 6 месеца от трибуната на Европейския парламент.

Дори по време на санитарна криза, когато голяма част от евродепутатите участват в сесията дистанционно, десетки представители на медиите от цяла Европа се борят за място в ЕП още от вчера.

Макар и неофициално се знае, че дебатите днес често ще са провокативни. От 705 евродепутати от 27 националности ще се чуе основно френска реч.

Но не в подкрепа, а против френския президент, който ще се изправи пред парламентарната трибуна, за да представи амбициите на френското председателство.

Не е тайна, че няколко политически сили в ЕП ще дадат приоритет за изказвания на френските си представители, които в собствената им страна са в опозиция на сегашния президент и вероятно кандидат за следващ мандат.

Основните теми за Еманюел Макрон ще са достойна минимална работна заплата за ЕС, климатичните амбиции на Европа и реформа на Шенгенското пространство.

Макрон няма да може да разчита на подкрепа пред депутатите от страна на председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен. Оказа се, че тя е контактна с болен от коронавирус и се наложи да се върне в Брюксел.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!