Бесарабски българин е сред задържаните украински моряци след инцидента край Керченския проток.

26-годишният Владимир Варимез е професионален матрос в Украинския военноморски флот.

Роден е в село Бановка, съвсем близо до Болград. В интервю за bTV кметът на селото разказа, че Варимез е във флота от 7 години.

„Прибира се отвреме навреме при родителите си. Много обича селото си. Той получи образованието си в Измаил, цял живот е мечтал да стане военен. Отначало служеше в Крим. През 2013 – 2014 г., когато Русия анексира Крим, тогава той реши да остане на служба и се върна обратно в Украйна. Той се роди в независима Украйна и затова реши да се върне”, разказа кметът Виктор Генчев.

Родителите на Владимир нямат връзка с него от неделя, когато възникна конфликтът в близост до Керченския проток и руският флот арестува украинските кораби.

„За последно се чухме на 20 ноември – той ме поздрави за рождения ми ден по телефона. Каза, че иска да ме поздрави, после каза, че е на кораба и това беше. Получаваме информация предимно от медиите – разбрахме че, са добре, на топло са, хранят ги. Доколкото разбрах, ще са задържани до 25 януари”, разказа бащата – Константин Варимез.

Роднините на задържаните моряци са събрани от военноморския флот на Украйна вчера в Одеса.

„Казаха ни да не се притесняваме, че всичко ще бъде наред. Дадоха ни надежда, че ще върнат децата. Доброволци събраха дрехи, продукти. На какво да се надяваме? Чакаме си децата, всички са разстроени – искаме да ни върнат децата”, каза майката Екатерина.

Част от роднините на моряците са заминали за Крим, родителите на Владимир обаче все още са в селото.

От Министерството на външните работи потвърдиха за bTV за случая. Няма информация обаче задържаният да има българско гражданство. Ако се окаже, че има и български паспорт, дипломатите ни ще му предоставят консулска защита.

Снимка: btvnovinite.bg

Екип на bTV пътува към Украйна. Повече за ситуацията там очаквайте от специалните ни пратеници Десислава Ризова и Иван Филчев. 

Международните реакции за инцидента в Керченския проток

Киев обвини Русия, че нарочно блокира двете украински пристанища в Азовско море, като не допуска общо 35 кораба да преминат през Керченския проток.

Президентът Порошенко дори призова НАТО да се намеси и да разположи свои кораби в морето, чиито води са споделени между двете страни. Същевременно германският канцлер ангела Меркел отправи призив към властите в Киев да проява сдържаност и да не търсят нова ескалация на напрежението.