Бихте ли опитали в жегата изпепеляващо лют сладолед? Такова изкушение, което съдържа най-лютата чушка в света, може да опитат желаещите в сладоледаджийница в американския щат Делауеър, но само след като подпишат специална декларация, че са запознати с рисковете.

Управителят Чип Хърн се гордее с нестандартните си ледени изкушения, но казва, че сладоледът „Гост Пепър” му е особено скъп на сърцето, тъй като е собственик и на магазин за люти сосове.

Нестандартният десерт включва ванилов сладолед с ягодов сос и няколко люти соса с Бхут Джолокия - най-лютата чушка в света. Скалата на Сковил, измерваща лютивостта, отмерва 1 милион единици за царицата на лютите чушки. За сравнение сосът "Табаско" например има едва между 2500 и 5000 единици.

Лютият сладолед се предлага от 2012 година, но този сезон е най-натовареният. За да се отдадат на потенциално опасното изкушение обаче, клиентите трябва да подпишат специална декларация. За хората под 18 и над 65 години е забранено да опитат от сладоледа. Ограничението важи и за бременни и кърмещи жени, както и за мъже с проблеми с ерекцията.

Сладоледът не бива да се консумира също от хора със сърдечни и дихателни заболявания, проблеми с гърба или зрението, хора с високо кръвно налягане или такива, които имат имунни или неврологични заболявания, както и проблеми с храносмилането, съобщава Фокс нюз.

 „Хубав е, до определен момент. Ако бях изял цяла фунийка, щях да имам нужда и от некролог”, споделя турист, дръзнал да опита от опасния десерт.

Ако пък не сте чак такива любители на екстремното люто, Хърн предлага и две по-смекчени версии. Единият вариант включва ванилов сладолед с шоколадов сироп, канела, паприка, парченца черен шоколад и бекон, маринован в лют сос. Другият популярен вкус също включва ванилов сладолед, поръсен с кайенски пипер, захаросани ядки пекан и карамел.