100-годишният британски ветеран от Втората световна война Том Мур получи рицарско звание.

Любимецът на британците стана световноизвестен с „Разходката на Том за Националната здравна служба по случай 100-ния му рожден ден. Вместо планираните 1000 паунда, капитан Том събра близо 33 милиона лири, които бяха дарени на Службата.

Снимка: Reuters

Званието беше одобрено от кралица Елизабет II, която е само шест години по-млада от капитан Том. Кралицата официално полага в рицарство избраниците през юни, когато официално се чества рожденият ѝ ден.

Премиерът Борис Джонсън лично предложи капитана, служил като армейски инженер в Индия и Мианмар, с думите ,,той е като фар в гъстата мъгла от коронавируса“.

Снимка: Reuters

Преди няколко седмици Мур беше избран за почетен полковник, но съгласно строгия протокол официалната му титла ще бъде „капитан Ветеранът вече мисли за момента, в който ще срещне кралицата, за да стане официално рицар.

Кралските военновъздушни сили уважиха в началото на май 100 годишния юбилей на Том с прелитане над дома му. А повече от 150 хил. души изпратиха поздравителни картички за юбилея му.

Снимка: Reuters

Том Мур оглави и музикалните чартове на Острова със своето изпълнение на You'll Never Walk Alone.

От древността рицарските добродетели са вярност, щедрост, умереност, вижливост и чувство за чест. Всички те ще бъдат уважени, когато кап. Томас Муур бъде поканен в Бъкингамския дворец за официалната церемония. 

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!