Колумбийските власти разследват версията, че липса на гориво е в основата на самолетната катастрофа, при която загинаха 71 души, включително футболен отбор, и оцеляха едва шестима.

Самолетът на боливийската авиокомпания „Ламия“, с който бразилският отбор „Шапекоензе“ пътуваше за Меделин за първия мач от финала за Копа Судамерикана срещу местния „Атлетико Насионал“, предвиден за днес, се разби близо до колумбийския град в понеделник.

Аудиозапис от центъра за контрол на полетите разкрива, че пилотът е поискал инструкции за извънредно кацане заради липсата на гориво и електрически проблеми.

„Искаме приоритет за захождане за кацане, имаме проблем с горивото“, казва пилотът на диспечерите на втората минута от записа, чието съдържание бе публикувано днес в колумбийския вестник „Коломбиано“.

След разговора самолетът започва бързо да губи височина.

На деветата минута пилотът отново влиза във връзка с диспечерите и съобщава, че „системата за електроснабдяване (на самолета) е отказала напълно и няма гориво“.

Три минути по-късно записът спира.

Боливийската стюардеса Ксимена Суарес, която остана жива след катастрофата, заяви пред вестник „Коломбиано“, че разбилият се самолет е бил изправен, но не е бил предназначен за дълги полети.

Той имаше всички необходими системи, но бе предназначен за кратки, двучасови маршрути, предимно вътрешни. „Самолетът бе използван на предела на своите възможности и по неправилен начин“, разказа Суарес.

По данни на колумбийския вестник летателният апарат е бил предназначен за полети, непревишаващи 2965 километра. Курсът, при който самолетът се разби, е с дължина 2960 км.

Преди падането „всичко в самолета се изключи. Той рязко се снижи, а после последва силен удар“, разказа оцелялата стюардеса.

Аркимендес Мехия – спасителят, който първи пристигнал на мястото на трагедията, си припомня изживяното с ужас: „Видях мъртви тела навсякъде и хора, които крещяха за помощ. На върха на планината, там, където фюзелажът се е счупил на две, когато се е ударил, висеше задната част. Няколко души от задната му част оцеляха“.

От своя страна колумбийският „Атлетико Насионал“ направи официално бдение в памет на жертвите от отбора на „Шапекоензе“, срещу когото трябваше да играе на финала за Купата на Южна Америка. Възпоменание за жертвите имаше и на стадиона на „Шапоекоензе“ в Бразилия.

И двата бяха изпълнени до краен предел.