„Европа е нашето общо бъдеще”. Това записаха лидерите на ЕС в декларация, подписана на тържественото честване на 60-годишнината от подписването на Римските договори в италианската столица.

Церемонията събра президенти и премиери на 27-те страни от ЕС, както и председателите на европейските институции. България бе представлявана от държавния глава Румен Радев.

За да не се провали рожденият ден на Европа и за да няма обидени сред 27-те страни от ЕС, се наложиха компромиси. Така днешната Римска декларация, която трябваше да заяви смели амбиции, се превърна в документ на "умерения оптимизъм".

"Ще действаме заедно, ако е необходимо с различни темпове и интензивност", се казва в него. Извън дипломатичния тон, това значи: Европа на различни скорости, но всеки може да премине на по-горна, ако има сили.

Британският премиер Тереза Мей, която възнамерява да започне процедурата по „развод” с ЕС в сряда, не присъства на честванията.

Според председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер декларацията създава условия за нарастващ оптимизъм. По думите му документът е добро начало за широка дискусия за бъдещето на Блока след напускането на Великобритания.

Снимка: БГНЕС

“Днес подновяваме нашите обещания и потвърждаваме ангажимента си за единен и неделим ЕС”, каза Юнкер.

"Европа или ще бъде обединена, или няма да съществува изобщо. Единството на Европа не е бюрократичен модел. То е пакет от общи ценности и демократични стандарти”, коментира и председателят на Европейския съвет Доналд Туск.

Германският канцлер Ангела Меркел заяви пред журналисти, че лидерите са искали да отговорят на безпокойството на хората за икономиката, имиграцията и военните заплахи с “Европа, която защитава”.

Снимка: Reuters

В Рим българският президент Румен Радев увери, че като председател на Европейския съвет България ще продължи с още по-голяма енергия да бъде ангажирана с бъдещето на общия европейски проект. "Ще работим в тясно сътрудничество с останалите държави членки и европейските институции и ще подкрепяме всяко усилие, което би ни позволило да подобрим нашия Съюз, запазвайки неговите достойни постижения", каза Радев, цитиран от прессекретариата на държавния глава. 

Според Радев приемането на Римската декларация е от ключово значение за развитието на започналите дискусии за бъдещето на ЕС през следващото десетилетие и отвъд този хоризонт. „Декларацията потвърждава единството на Съюза и неговата неделимост. Тя отразява и общото ни разбиране, че ЕС се нуждае от по-голяма ефективност и заздравяване на връзката си с гражданите, особено в контекста на множеството безпрецедентно сложни вътрешни и външни предизвикателства през последните години”, допълни Румен Радев.

Президентът подчерта, че Римската декларация затвърждава решимостта на ЕС да се изправи през предизвикателствата на днешния ден, без да отстъпва от своите ценности, ангажименти и исторически постижения и без да поставя под съмнение своите основополагащи принципи.

„Римската декларация определя нов дневен ред на ЕС, който допълва и надгражда стратегическите ни приоритети и ще окаже влияние включително върху програмата и приоритетите на Българското председателство на Съвета на ЕС", посочи още президентът.

Снимка: Десислава Минчева

Лидерите на 27-те определят четири задачи на развитието на общността без Великобритания: безопасна Европа, процъфтяваща и устойчива Европа, социална Европа, по-силна на световната арена Европа.

"Ние ще преследваме тези цели, като твърдо вярваме, че бъдещето на Европа е в собствените ни ръце и че Европейският съюз е най-добрият инструмент за постигането на нашите цели. Ние се ангажираме да се вслушваме в опасенията, изразени от нашите граждани, и да реагираме на тях и ще работим съвместно с нашите националните парламенти.

Ще работим заедно на най-подходящото и ползотворно равнище... Ще оставим необходимата свобода на действие на различните равнища, за да засилим потенциала на Европа за иновации и растеж. Ние желаем Съюзът да действа мащабно по важните въпроси и скромно по маловажните. Ще поощряваме един демократичен, ефективен и прозрачен процес на вземане на решения и постигането на по-добри резултати", подчертават 27-те лидери.

След терористичната атака в Лондон мерките за сигурност в италианската столица бяха изключително засилени.

В Рим се очакват и протести на поддръжници и противници на ЕС.