Противовъзпалителното лекарство колхицин е ефикасно за лечение на COVID-19 и намалява рисковете от усложнения, съобщи АФП, позовавай се на Института по кардиология в Монреал.

Положителните резултати от изследването COLCORONA са “много важно научно откритие”, което прави колхицина - силно противовъзпалително, използвано за подагра, „първото приемано през устата лекарство в света, което може да се използва за лечение на пациенти на доболничен етап“.

Резултатите от изпитанията показват, че колхицинът намалява с 21% рискът от смърт или хоспитализация при пациентите с COVID-19 в сравнение с плацебо, подчертават от Института по кардиология.

В изпитанията, извършени в Канада, САЩ, Европа, Латинска Америка и Южна Африка са участвали 4488 пациенти с COVID-19, доказан с PCR тест. При 4159 колхицинът „предизвика намаляване на хоспитализациите с 25%, на необходимостта от механична вентилация с 50%, и на смъртните случаи с 44%“.

Лечението с колхицин е ефикасно за предотвратяване на пневмония, на „сериозна възпалителна буря“ и за намаляване на рисковете от усложнения, свързани с COVID-19, обясни д-р Жан-Клод Тардиф, директор на изследователския център към Института по кардиология в Монреал и главен изследовател за COLCORONA.

Изследването COLCORONA е извършено безконтактно с пациенти, болни от COVID-19, които не са били хоспитализирани, когато са били включени в него, но са имали поне един рисков фактор за усложнения.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!