Ледниците в Швейцария са загубили 10% от обема си само за две години, установи доклад на Центъра за наблюдение на ледниците Glamos. 

Експертите са наблюдавали екстремното топене на леда тази година. Учените съобщиха, че промените в климата, водят до необичайно горещи лета и зими с много малко количество сняг, а това от своя страна води до ускоряващото се топене на ледниците. Обемът, загубен през горещите лета на 2022 и 2023 г., е същият като този между 1960 и 1990 г.

Снимка: iStock

Анализът на Швейцарската академия на науките установи, че 4% от общия обем на ледниците в Швейцария е изчезнал тази година, което е вторият най-голям годишен спад в историята. Най-големият спад беше през 2022 г., когато ледниците са намалели обема си с 6%. 

Експертите дори са предприели спиране на измерването на леда на някои ледници, тъй като те вече са пресъхнали. 

Снимка: iStock

Мониторингът на ледниците в Швейцария наблюдава 176 ледника. 

Ръководителят на Glamos Матиас Хъс заяви, че на места има само “мъртъв лед”, а малките ледници изчезват. Според него това е комбинация от изменението на климата. 

За да спре Швейцария да губи леда си, емисиите трябва да бъдат спрени, каза той. 

Снимка: iStock

Тази година Швейцарските Алпи отбелязаха рекордни нива на затопляне. През август швейцарската метеорологична служба установи, че надморската височина, на която валежите замръзват е 5289 метра, което е нов рекорд. За сравнение миналата година те замръзваха на 5184 метра.

Планинският пейзаж също се променя поради топящия се лед. За първи път в историята на страната има голи скали.