Лоши новини за човечеството – Северният ледовит океан, известен и като Арктически океан, се затопля много по-бързо от очакваното. Това сочат две шведски изследвания.

Сравнително топлите течения в дълбините на Арктика се оказват по-топли и по-близо до повърхността, отколкото експертите смятаха досега, влизайки в пряк контакт с морския лед и ускорявайки топенето му през зимата, според изследванията на климатолози от университета на Гьотеборг, публикувани в „Списание за климата“.

Снимка: iStock

Наблюденията са свързани с прогнозите на 14 модела. Авторите и на двете изследвания са стигнали до заключението, че моделите подценяват ролята на дълбоките води, които идват от Атлантическия океан и циркулират под Арктика.

„Сигурни сме, че това, което става в Арктика в реалния живот, не се случва, както прогнозират моделите. Прогнозите, които споделя Междуправителствената експертна група на ООН за климатичните промени, са малко по-оптимистични. Нещата са по-лоши от предвиденото и се случват по-бързо“, пишат изследователите.

Повърхността на морския лед вече е средно с 9 процента по-малка през зимата и с 48 процента през лятото от момента на първите сателитни снимки през 1979 г., когато дебелината й е намаляла с 66 процента, се посочва в едно от изследванията.

Снимка: iStock

Още миналата година проучване разкри, че атмосферата на Арктика се е затоплила четири пъти по-бързо, отколкото на други места през последните четиридесет години т.е. двойно в сравнение с моделите на Междуправителствената експертна група на ООН за климатичните промени.

За разлика от атмосферата, която затопля повърхността на Арктика само през пролетта и лятото, затоплянето на океана причинява топене на морския лед през цялата година, и особено през зимата.

Изчезването на морския лед ускорява затоплянето в резултат на явление, наречено „арктическо усилване“. Това се случва, когато ледът, който естествено отразява слънчевата топлина, се разтопи в тъмната морска вода, която поглъща повече слънчева радиация и се затопля.