Президентът Еманюел Макрон като лидер на държава членка на НАТО е способен да оцени състоянието на Алианса. Така външният министър на Русия Сергей Лавров коментира изказването на Макрон пред списание „Икономист”, че НАТО преживява мозъчна смърт.

„Що се отнася до медицинската част на въпроса и диагнозата не бих искал да влизам в полемика. Ако президентът Макрон е почувствал, че тази диагноза е налице, той има право да го каже. Той познава НАТО много по-добре от мен, тъй като представлява държава, която е един от лидерите на Северноатлантическия договор”, заяви Лавров, цитиран от ТАСС.

„В наш интерес е, както е предвидено и във външнополитическата ни доктрина, да развиваме равноправие и сътрудничество с взаимна изгода с НАТО. Затова – веднага щом НАТО „оздравее”, няма да чакаме”, подчерта той.

Вчера Еманюел Макрон коментира пред списание „Икономист”, че НАТО напълно е изгубила вътрешната си координация и преживява „мозъчна смърт”. Държавният глава посочи също, че Европа трябва да започне да мисли за себе си като самостоятелна геополитическа сила, иначе „няма да може да контролира съдбата си”.